28 Octombrie 2008

Romania, printre tarile din Europa cu cheltuieli reduse pentru piata muncii

Romania a cheltuit in ultimul an inainte de intrarea in Uniunea Europeana mai putin decat statele membre, cu exceptia Estoniei si Lituaniei, pentru strategii privind piata muncii, arata un raport al Eurostat.

Astfel, Romania a cheltuit in 2006 pentru strategiile privind piata muncii 0,43% din produsul intern brut (PIB), nivel cu care depaseste doar Lituania (0,39% din PIB) si Estonia (0,15% din PIB), potrivit datelor Eurostat.

La nivelul UE plus Romania si Bulgaria - tari care nu erau inca membre in 2006 -, cheltuielile facute de state pentru acest sector au fost de 1,92% din PIB, conform datelor Eurostat. Germania, Belgia si Olanda au alocat cele mai mari sume pentru finantarea politicilor vizand piata muncii, de 2,97% din PIB, 2,9% din PIB, respectiv 2,68% din PIB.

Cea mai mare parte a fondurilor de la bugetul Romaniei, reprezentand 0,28% din PIB-ul din 2006, a fost alocata pentru partea de suport - ajutoare de somaj si alte drepturi pentru persoanele fara loc de munca. La nivel comunitar, cheltuielile pentru sprijinirea europenilor fara slujbe s-a cifrat la 1,2% din PIB-ul UE, a aratat biroul european de statistica.

In 2006, Romania a alocat 0,11% din PIB pentru masuri concrete care sa-i ajuta pe someri si pe cei din categoriile dezavantajate sa aiba acces la piata muncii prin formare profesionala, schimbari de locuri de munca in cadrul firmei, slujbe cu program de lucru redus, stimulare a angajarii, recalificare, sprijin pentru crearea de noi locuri de munca. Pe ansamblul UE, finantarea totala s-a ridicat la 0,51% din PIB.

Sumele cele mai mici au fost date in 2006 firmelor si administratiilor publice care ofera servicii pentru somerii care-si cautau un loc de munca. In Romania, aceste cheltuieli au fost in 2006 de 0,04% din PIB, in timp ce in UE, ele s-au cifrat la 0,22% din PIB.

In 2006, Romania a avut un PIB de 344,5 miliarde lei (97,8 miliarde euro).



Citeste si