29 Octombrie 2008

BNR estimeaza pentru anul viitor o crestere economica de 4,6%

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa a spus, ca BNR estimeaza pentru 2009 o crestere economica a Romaniei de 4,6%, nivel semnificativ sub cel luat in calcul la elaborarea bugetului de stat, de 6%, si sub ultima prognoza pentru acest an, de 9,1%.

Popa a adaugat ca temperarea cresterii economice a Romaniei se va face in conditiile diminuarii ordonate a creditarii, care va afecta mai ales cererea de consum si cu precadere cea sustinuta de creditul in valuta.

De asemenea, aceasta diminuare a cererii ar trebui sa atraga si o temperare a ritmului de crestere a importurilor, a mentionat oficialul BNR.

Proiectiile bugetare se bazeaza pe datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care a revizuit recent in jos estimarea de crestere economica pentru anul viitor, de la 6,5% la 6%.

Pentru acest an, CNP anticipeaza o crestere record a produsului intern brut (PIB), de 9,1%, dupa evolutia peste asteptari din prima jumatate a anului, cand economia romaneasca a avansat cu 8,8%.



Citeste si