31 Octombrie 2008

Increderea in economia romaneasca a scazut in octombrie

Increderea in economia romaneasca a coborat usor in octombrie cu 1,3 puncte fata de luna precedenta, tendinta in ton cu cea de la nivelul Uniunii Europene (UE), unde s-a inregistrat insa o reducere masiva a increderii in economie, de 7,4 puncte, potrivit raportului prezentat la Bruxelles.

Astfel, in a zecea luna din acest an, indicatorul "sentimentului economic" (ESI) a scazut pana la 103,7 puncte in Romania, in timp ce in intreaga Uniune, increderea in economie s-a diminuat pana la 77,5 puncte - cel mai scazut nivel din 1993 -, ca urmare a reducerii increderii in toate cele cinci sectoare luate in considerare in analiza (industrie, servicii, consum, retail si constructii).

Increderea in consum a scazut cel mai mult in statele membre, pana la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, in timp ce increderea in servicii a atins cel mai mic nivel din ultimii 12 ani, de cand Eurostat a inceput sa ia in calcul acest indicator.

In Romania, a crescut cel mai mult increderea in servicii (cu 23 puncte), urmata de retail (cu 14 puncte) si de industrie (cu un punct). In schimb, increderea in consum si in sectorul constructiilor s-a redus cu 15 puncte, respectiv 4 puncte.

Romania s-a clasat pe locul trei in UE in ce priveste increderea in economie, dupa Bulgaria (110,3 puncte) si Polonia (105,3 puncte).

Toate statele din UE au raportat o diminuare a increderii in economie. Cele mai mari scaderi ale acestui indicator au fost inregistrate in Olanda (minus 11,3 puncte), Franta (-6,5 puncte), Italia (-6,1 punct) si Marea Britanie (-5,7 puncte).

Singura tara dintre cele mentionate anterior unde ESI a ramas inca deasupra mediei pe termen lung este Polonia.

Raportul de conjunctura prezentat de o institutie a Comisiei Europene (CE) a mai evidentiat ca increderea in economie a scazut in octombrie si in zona euro, cu 7,1 puncte fata de luna precedenta, pana la 80,4 puncte, ajungand la un nivel minim nemaiatins din 1993.



Citeste si