3 Noiembrie 2008

Rata somajului se va dubla la Iasi din cauza crizei financiare

Prefectul judetului Iasi, Marius Bodea, a sustinut ca efectele crizei economice mondiale se resimt si la Iasi, urmand ca in anul 2009 rata somajului in judet sa fie de 10%, fata de 4,7% in primele opt luni ale anului curent.

Potrivit prefectului, peste 2.300 de angajati, din diverse domenii de activitate, vor fi disponibilizati pana in primavara anului 2009, o parte din acestia fiind concediati ca urmare a crizei financiare declansate la nivel mondial, scrie NewsIn.

"Previziunile pe anul 2009 anunta o rata a somajului de aproximativ zece procente, in conditiile in care, pentru 2008, dupa primele opt luni, rata somajului se afla sub cinci la suta”, a spus prefectul Marius Bodea, adaugand ca la baza acestei estimari stau si previziunile legate de reintoarcerea in tara a unor ieseni care muncesc in strainatate, care vor fi de asemenea disponibilizati, in contextul crizei financiare.

Numarul somerilor inregistrati in judetul Iasi, in august 2008, a fost de peste 16.000 de persoane, in scadere cu aproape 1.200 de persoane fata de august 2007, potrivit ultimului raport dat publicitatii de Directia Judeteana de Statistica. Acelasi raport precizeaza ca efectivul de salariati in judetul Iasi este de aproape 170.000 de persoane, in crestere fata de anul 2007, crestere datorata in special angajarilor in sectorul serviciilor.

Prefectul a mai spus, citand o informare a Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, ca pana la sfarsitul acestui an, intr-o prima etapa, 878 de persoane isi vor pierde locurile de munca. Conform sursei citate, cele mai afectate domenii de activitate vor fi industria metalurgica si textila.

Printre societatile care au luat masuri determinate de criza mondiala se afla ArcelorMittal Steel Iasi, care a trimis in somaj tehnic 650 de angajati, prin rotatie, din cauza lipsei de comenzi. Alte doua firme, Fortus SA si Antibiotice SA, vor pune in aplicare planuri de reorganizare pentru eficientizarea activitatilor, urmand a fi concediate 500 de persoane si, respectiv, peste 60 de angajati.



Citeste si