9 Decembrie 2008

Vladescu: Selectia administratorului Fondului Proprietatea nu are conotatii politice

Licitatia internationala pentru desemnarea societatii de administrare a Fondului Proprietatea (FP) nu are conotatii politice, iar daca viitorul guvern va modifica structura comisiei, decizia ii va apartine in totalitate, a declarat luni seful comisiei FP, Sebastian Vladescu.

"Procesul desemnarii societatii de administrare a Fondului Proprietatea nu are conotatii politice. Daca viitorul guvern va modifica structura comisiei de selectie a administratorului, decizia ii apartine, insa procesul de selectie nu este unul politic", a spus Vladescu, potrivit NewsIn.

Seful comisiei de selectie a administratorului FP a condus comisia pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), insa a subliniat ca "acest fapt nu va influenta decizia in favoarea Erste" si a adaugat ca, din cate stie, "Erste nu se califica, potrivit legislatiei romane".

"Eu nu am preferinte, iar ceea ce se vehiculeaza in presa sunt actiuni lipsite de sens. Din punct de vedere al comisiei de selectie, nu exista date confidentiale ale licitatiei internationale", a mai spus Vladescu.

Guvernul a aprobat pe 15 octombrie, printr-o Hotarare, caietul de sarcini, calendarul si regulamentul de organizare a licitatiei internationale pentru selectarea societatii care va administra Fondul Proprietatea, insa Hotararea de Guvern privind aprobarea regulamentului de organizare a licitatiei si a caietului de sarcini a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial, la aproximativ doua luni de la avizul guvernului.

"Intarzierea a fost pentru ca am incercat ca toate documentele pentru selectarea administratorului sa se armonizeze cu legislatia romana, iar Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avut mai multe observatii. Am avut o corespondenta de sute de pagini cu CNVM", a adaugat Vladescu.

Seful comisiei de selectie a administratorului a subliniat ca s-a discutat foarte mult despre o structura care sa fie in conformitate cu legea romana si, in acelasi timp, sa poata fi acceptata la licitatie, adaugand ca "s-a lucrat foarte mult la traducerea termenilor economici din engleza in romana si din romana in engleza".

"Martie este un orizont de timp presant pentru selectarea administratorului. Daca cel selectat nu este autorizat, se va relua intreg procesul de selectie. In mod cert, vor exista clauze de renegociere cu administratorul", a explicat Vladescu.

Sebastian Vladescu a mai spus ca are emotii pentru ceea ce se va intampla in urmatoarele 6-12 luni in Romania si ca in procesul de selectie a managerului FP conteaza faptul ca Romania nu mai este incadrata la categoria "investment grade" a unor agentii de rating.

La finalul lui octombrie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', toate cu perspectiva negativa, ca urmare a problemelor de finantare. Dupa doua saptamani, Fitch a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade" prin coborarea ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, cu doua trepte, la BB+, de la BBB, arata Reuters.

Coborarea ratingului de tara si mai ales scoaterea din categoria "investment grade" reprezinta un grad sporit de risc, ceea ce atrage o scumpire a creditelor pe care le poate contracta Romania, ca stat sau prin companiille sale, pe piata internationala.



Citeste si