10 Decembrie 2008

Eurostat: In 2007 peste jumatate din datoria publica era denominata in euro

Peste jumatate din datoria publica a Romaniei era anul trecut denominata in valuta, in special in euro, si s-a realizat prin imprumuturi, cei mai importanti creantieri ai statului fiind institutii financiare romanesti, arata un studiu al Eurostat.

Potrivit graficelor Eurostat, nerezidentii detineau circa 30% din creantele asupra statului roman, in timp ce entitatile rezidente nefinanciare aveau o pondere de sub 10%.

Romania se asemana, din acest punct de vedere, cu Republica Ceha, Estonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia si Suedia, tari in care de asemenea cei mai importanti detinatori de titluri ale datoriei publice erau institutiile financiare rezidente.

In schimb, nerezidentii detineau peste jumatate din titlurile de imprumut ale unor state precum Belgia, Bulgaria, Irlanda, Franta, Letonia, Lituania, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda.

Acelasi raport al Eurostat indica faptul ca putin peste jumatate din datoria statului roman era denominata anul trecut in monede straine, nivelul fiind mai ridicat doar in alte trei state din UE: Estonia (circa 90% din datorie in valuta), Letonia si Bulgaria. Aproape 40% din datoria statului roman era denominata in euro, mai arata graficele Eurostat.

In cea mai mare parte a tarilor din UE, statele au datorii denominate in proportie covarsitoare in moneda nationala. Astfel, in Belgia, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Finlanda si Marea Britanie, datoria publica era denominata anul trecut in proportie de peste 98% in moneda nationala, in timp ce in Cehia, Austria si Suedia, proportia datoriei in moneda locala depasea 90%.

In ceea ce priveste scadenta, aproape 90% din datoria publica romaneasca era anul trecut pe termen lung.

De altfel, doar in patru state din UE - Irlanda, Italia, Portugalia si Suedia - datoria publica pe termen scurt era apropiata sau depasea 20% din total in 2007.

Statul roman a oferit garantii pentru credite ale unor entitati neguvernamentale care reprezinta circa 10% din datoria totala, nivelul fiind unul mediu in UE. Campioana garantiilor de stat este Austria, in care garantiile pentru credite luate de sectorul neguvernamental echivalau anul trecut cu peste 50% din datoria totala. In Cehia, Danemarca si Finlanda, garantiile de stat reprezentau peste 20% din datoria totala.

"Procentul mare din Austria este legat in mare parte de tranzactiile de asigurare a riscurilor de export si de garantiile pentru operatiunile de refinantare pe pietele financiare din cadrul sistemului austriac de credit pentru export", se arata in raportul Eurostat.

Costul aparent al datoriei publice romanesti a scazut anul trecut fata de 2006, ajungand la circa 5%, al saptelea cel mai ridicat nivel din UE, potrivit Eurostat, care puncteaza, insa, ca maturitatea datoriei difera de la o tara la alta.

In cadrul datoriei publice din Romania, datoria autoritatilor centrale avea anul trecut o pondere de aproape 90%, restul fiind datoria autoritatilor locale si a fondurilor de securitate sociala.



Citeste si