16 Decembrie 2008

Productivitatea muncii in industrie a crescut cu 7,4% la zece luni

Productivitatea muncii din industrie a avansat in primele zece luni ale acestui an cu 7,4% fata de perioada similara din 2007, in special ca urmare a avansului din industria prelucratoare si din sectorul energetic, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea productivitatii muncii in industrie in intervalul ianuarie - octombrie 2008 s-a temperat fata de primele noua luni ale anului, cand avansul a fost de 8,4%. Aceeasi tendinta se observa si fata de anul 2007, cand s-a inregistrat un ritm de crestere de 9,9% comparativ cu 2006.

Astfel, productivitatea muncii din industria prelucratoare a crescut in primele zece luni cu 7,7%, iar productivitatea muncii din domeniul energiei electrice si termice, gaze si apa a urcat cu 12,5%.

Ritmul de cresterii al productivitatii muncii din industrie a fost semnificativ mai mic decat cel al salariului mediu, de 22,4% in intervalul octombrie 2007-octombrie 2008.

Banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.



Citeste si