5 Ianuarie 2009

Top 20 dileme pentru mediul de business in 2009

Romania are de infruntat in 2009 o iminenta criza economica, semne ale acesteia devenind deja vizibile in ultima parte a anului 2008. Wall-Street a ierarhizat cele mai importante intrebari pentru 2009, de raspunsul carora va depinde evolutia atat a economiei, in ansambu, cat si a mediului de afaceri autohton.

Cand vom vedea varful crizei financiare?

Pe plan mondial, se asteapta concedieri asa cum nu am vazut de la Marea Depresiune, de acum 80 de ani. Companiile din Romania au anuntat concedieri masive, reduceri ale productiei si sistarea investitiilor in 2008, dar mai ales pentru inceputul lui 2009, din cauza scaderii comenzilor pe fondul accentuarii efectelor crizei economice si financiare mondiale.

Economistul Nouriel Roubini, cel care, in 2007, a semnalat ca o criza financiara globala va izbucni in scurt timp, a scris un comentariu pentru Bloomberg in care estimeaza o “contractie a economiei americane care se va prelungi cel putin pana la finele lui 2009”.

De asemenea, economia Marii Britanii se va comprima cu 2,9% in 2009, marcand intrarea in cea mai severa recesiune din 1946.

Pentru anul 2009, Romania are de infruntat o iminenta criza economica, semne ale acesteia devenind deja vizibile in ultima parte a anului 2008, potrivit unui studiul publicat de compania de consultanta Oxford Analytica.

Romania se confrunta cu prima sa criza economica de la caderea comunismului, performanta sa din 2008, cu o crestere economica record de 9,1% in primele noua luni, fiind incetinita de criza financiara globala, mai scrie studiul Oxford Analytica .

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca economia romaneasca ar putea creste si cu 5-6% in 2009, daca investitiile vor fi dirijate spre zonele de blocaj din Romania, precum infrastructura sau agricultura.

Analistilor si oamenilor din mediul de business le este greu sa previzioneze momentul in care vom vedea punctul culminant atins de criza financiara, pe plan local.

Optimistii vad varful crizei in aceasta vara, cel tarziu in lunile de vara, insa estimarile realiste sugereaza ca mai e destul pina la capatul tunelului, si probabil “ca mai e destul de curatat in sistemul financiar mondial”. Potrivit lui Doru Lionachescu, unul dintre cel mai cunoscuti bancheri de investitii din Romania, “trebuie sa urmarim cu atentie semnalele pietelor imobiliare, un reviriment sustenabil al acestora ar putea da semnalul nu ca s-a sfirsit criza, ci macar ca putem marca sfirsitul inceputului”.

"Durata de intindere a crizei la nivel international este conditionata de relaxarea creditarii interbancare in urmatoarele saptamani si de scaderea ratei LIBOR. Daca aceste doua situatii vor avea loc, vom avea recesiune doar in 2009, daca nu, atunci vom fi intr-o situatie cu mult mai grava", a spus directorul Coface pe Romania, Cristian Ionescu.

Propagarea crizei, asemanatoare prin extindere cu cea din 2001, este mai redusa fata de crizele anterioare, in principal pe fondul rezistentei din tarile emergente. Cu toate acestea, "presiunea asupra conditiilor de creditare este mai puternica din cauza componentelor financiare foarte specifice ale crizei financiare", mai spun analistii Coface.

Efectele crizei actuale se vor mentine, la fel ca in cazul crizelor precedente, pe o perioada cuprinsa intre 18 si 24 de luni, estimeaza Coface, insa companiile vor reusi sa se adapteze noilor conditii din piata, in ciuda temperarii cresterii economice.

Cand va reveni increderea intre institutiile financiare?

Bancherii au ajuns in 2008 sa nu mai aiba incredere nici intre ei.

Pe masura ce criza creditelor s-a extins in toate centrele financiare puternice ale lumii, increderea intre institutiile financiare s-a pierdut, bancile nestiind care este situatia financiara a concurentilor si temandu-se ca daca dau bani cu imprumut, s-ar putea sa nu-i mai poata recupera.

Astfel s-a creat un blocaj financiar propagat in valuri si catre institutiile financiare romanesti.

O intrebare-cheie pentru 2009, poate cea mai importanta, ar fi: Cand si cum se va restabili increderea intre institutiile financiare?

Cum va arata bugetul pe 2009?

2009 va fi dificil pentru noul guvern al Romaniei, in conditiile in care veniturile bugetare s-ar putea diminua pe fondul temperarii "considerabile" a cresterii economice.

Situatia fiscala s-a inrautatit inaintea alegerilor. Anul acesta va fi dificil pentru noul guvern, deoarece economia iti va tempera considerabil cresterea, ceea ce va diminua si veniturile bugetare. In acelasi timp, lichiditatea se restrange in plan international.

Primul semnal de alarma a fost primit chiar inainte de Sarbatori: incasarile la bugetul de stat au fost de 4,2 miliarde lei in primele 17 zile lucratoare din decembrie, cu 25,42% mai mici decat in perioada similara din 2007, ceea ce a diminuat cu 0,25% veniturile bugetului general consolidate.

Strategia bugetara si fiscala, precum si politicile macroeconomice pentru anul 2009 si pe termen mediu se vor baza pe o analiza detaliata a situatiei economice si financiare a tarii din anul 2008, care va fi finalizata in prima parte a lunii ianuarie.

Cand isi va reveni Bursa?

Niciun specialist nu poate spune cu exactitate cand piata de capital va atinge cel mai jos ori cand va reveni in teritoriul pozitiv. Unii analistii cred ca piata de actiuni de la Bucuresti ar putea reveni pe crestere din a doua parte a anului viitor, dupa o perioada de stabilizare a cotatiilor, chiar daca 2009 va fi un an "destul de fragil" pentru Bursa.

Contextul e lesne de inteles: marile economii se vor afunda in recesiune, iar in 2008 am invatat ca lichiditatea a fost o victima colaterala a crizei financiare, ca urmare a retragerii investitorilor straini de la Bursa, ceea ce a dus in acelasi timp si la prabusirea cotatiilor.


Brokerii: Este posibil ca Bursa sa-si revina din a doua jumatate a lui 2009

Cand se relaxeaza conditiile de creditare?

Normele de creditare vor fi modificate din ianuarie 2009, potrivit unei declaratii recente a prim-viceguvernatorului BNR, insa bancherii nu sunt "foarte optimisti" referitor la decizia pe care banca centrala o va lua privind noul regulament de creditare.

Specialistii vad insa necesara revizuirea regulamentului pentru a debloca finantarea, in contextul in care creditarea populatiei si firmelor de catre banci a continuat sa incetineasca puternic in noiembrie, dupa evolutia negativa din octombrie.

Rata anuala de crestere a creditului neguvernamental a cazut in noiembrie la 38,3%, de la 44,8% in octombrie si 50,5% in septembrie.

Cand se deblocheaza piata imobiliara?

2008 pentru piata imobiliara a inceput bine si s-a terminat prost. Efectele crizei financiare se resimt destul puternic si asupra pietei rezidentiale romanesti.

Piata imobiliara ar putea intra intr-un ritm normal, chiar daca mai scazut ca anii trecuti, doar atunci cand bancile isi vor adapta conditiile de creditare.

In contextul unei re-evaluari a preturilor comparativ cu anii trecuti, lucrurile ar putea sa se aseze in al doilea semestru din 2009, potrivit specialistilor. Factorii care ar putea debloca piata imobiliara sunt conditii mai permisive de obtinere a creditarii, o aliniere a preturilor la posibilitatile reale de cumparare ale populatiei, precum si mesajele trimise de mass media.

Cel mai pesimit scenariu prevede ca piata imobiliara autohtona va iesi din criza la inceputul lui 2011 cand va ajunge la maturitate, iar investitorii nu vor mai obtine profit din specularea tranzactiilor, ci prin dezvoltarea de proiecte durabile.

Cat teren mai poate pierde leul in 2009?

Cursul depinde de colaborarea dintre noul guvern si banca centrala, de accesul la fondurile Uniunii Europene, precum si de cum va evolua contextul international, si de perceptia investitorilor asupra conditiilor din piata si a evolutiei riscurilor.

Cursul de schimb ar putea ajunge la un maxim de 4,2 lei/euro in primul trimestru din 2009, considera majoritatea analistilor, spunand ca deprecierea leului, care ar putea scoate la iveala efectele adverse ale indatorarii in valuta a populatiei, nu poate fi evitata fara inasprirea politicii bugetare, conform NewsIn.

Moneda nationala s-a depreciat, in 2008, cu 10,3%, pana la un curs mediu de 3,6827 lei/euro, de la media de 3,3373 lei/euro in 2007.

Cu toate ca nivelul atins de leu in ultimele zile din 2008 este cel mai jos fata de euro din ultimii patru ani, volatilitatea cursului de schimb in acest an a fost mai redusa fata de 2007.

Cum vor evolua dobanzile si restantele la credite?

Dupa ce, in ultimele luni, bancile din Romania au majorat in masa dobanzile pentru credite, bancherii pot da primul semnal de ajustare a costurilor imprumuturilor in euro pentru clienti.

Spre exemplu, Volksbank Romania va cobori, incepand cu luna februarie, dobanzile pentru creditele ipotecare in euro, cu 1 - 1,5 puncte procentuale.

De asemenea, Banca Romaneasca vrea sa reduca dobanzile la imprumuturi, dupa ce incetinirea puternica a creditarii din ultimele luni a facut banca sa-si rateze tinta pe active, care se vor plasa, la finalul anului, cu 6,7% sub nivelul propus.

Cat de puternic va fi afectata in 2009 capacitatea clientilor bancilor de a-si rambursa creditele? Restantele romanilor la credite au ajuns la 2,49 miliarde lei (680 milioane euro) la finalul lui octombrie, in crestere cu 141% fata de octombrie 2007, in timp ce ponderea datoriilor neplatite in volumul total al imprumuturilor acordate aproape s-a dublat in aceeasi perioada, arata datele BNR.

In octombrie 2007, restantele la imprumuturile populatiei si firmelor erau de 988,5 milioane lei.

Totodata, ponderea restantelor in volumul total al creditelor acordate a ajuns la aproape 1,29% la finalul celei de-a zecea luni din 2008, fata de octombrie 2007, cand se situa la 0,7%.

Firmele si locuitorii din Capitala au, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cele mai ridicate restante, in valoare de 867 milioane lei (237,5 milioane euro).

Totalul creditelor mai mari de 20.000 lei contractate de populatie si afectate de restante a crescut ingrijorator de la inceputul anului, cu aproape doua puncte procentuale, pana la 8,28% din volumul total al imprumuturilor peste aceasta suma.

Cum va fi ajustat deficitul extern?

In esenta, aceasta ajustare constituie principalul factor de vulnerabilitate si face ca leul sa fie expus la atacuri speculative.

Potrivit Guvernului, obiectivul viitoarei constructii bugetare este ajustarea deficitului bugetar si a deficitului de cont curent catre niveluri sustenabile din punctul de vedere al finantarii.

Deficitul balantei de plati a Romaniei a ajuns la 14,437 miliarde euro dupa primele zece luni ale acestui an, in crestere cu 10,9% fata de aceeasi perioada din 2007, ritm inferior insa celui inregistrat la finalul lui septembrie.

In primele zece luni din 2007, deficitul de cont curent al Romaniei a fost de 13,013 miliarde euro.

Cu ce cadenta va creste somajul?

Zecii de mii de angajati ar putea intra in somaj tehnic in prima parte a acestui an, salariatii urmand sa fie (re)trimisi acasa.

Somajul va creste in Romania in 2009, insa nu va deveni o problema critica si ar putea ajuta la calmarea cererilor de majorari salariale excesive, a spus recent guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Guvernatorul a mentionat ca somajul nu va fi generalizat, urmand sa afecteze doar anumite sectoare.

Astfel, somajul, desi va creste anul acesta in Romania, nu va reprezenta o problema critica din punct de vedere macroeconomic, avand in vedere nivelul actual scazut.

In noiembrie, rata anuala a somajului a urcat cu 0,1 puncte procentuale fata de luna precedenta, pana la 4,1%, numarul somerilor crescand cu 12.788, potrivit ultimelor statistici oficiale.

Cate falimente vom avea in 2009?

Reprezentantii Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR) estimeaza ca numarul de falimente in randul firmelor romanesti va creste cu cel putin 30% in 2009, ca urmare a instabilitatii economice accentuate de o clasa politica iresponsabila,

Numarul falimentelor din retail, industria prelucratoare si constructii s-a dublat in perioada 1 iaunarie - 17 noiembrie 2008, fata de perioada similara a anului trecut.

De asemenea, numarul de intarzieri la plata raportate de firmele asigurate din portofoliul Coface in relatia cu clientii lor s-a dublat in noiembrie, aproximativ 60% dintre incidente provenind din sectorul constructiilor, puternic afectat de criza financiara mondiala, potrivit Coface Romania.

Criza financiara internationala a facut ca multe dintre companii, inclusiv din distributia bunurilor de larg consum si IT sa aiba probleme de lichiditate si dificultati in accesarea finantarilor bancare.

Abandonuri in banking?

Sub presiunea concurentei, dublata de criza financiara, vom vedea banci care sa inchida din sucursale si agentii, concediand astfel din miile de angajati?

Mai multe banci si-au revizuit tinta privind extinderea retelei pentru 2009. Mai concret, OTP Bank Romania va concedia, in 2009, 5% din cei 1.100 de angajati ai bancii, prima etapa a disponibilizarilor fiind programata pentru luna ianuarie, ca urmare a centralizarii activitatii bancii, a declarat presedintele bancii, Laszlo Diosi, potrivit NewsIn.

Totusi, Banca Nationala a Romaniei spune ca nu exista programe de restructurare in sistemul bancar romanesc.

Numarul unitatilor bancare din Romania a crescut in primele noua luni ale anului trecut cu aproximativ 840, pana la 6.323 de sucursale si agentii, numarul angajatilor din sector avansand cu aproape 9%, iar bancile nu au programe de restructurare severa pentru viitor, potrivit BNR.

Ajutorul de la stat, solutia pentru a depasi efectele crizei?

Europa mai multe guverne au anuntat planurile de salvare a sistemului bancar, care prevad, in total, acordarea a circa 1.500 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor sau garantarea finantarii. Masura a venit dupa ce mai multe banci europene s-au confruntat cu probleme de lichiditate.

In luna decembrie, directorul general al Raiffeisen International, Herbert Stepic, a afirmat ca Romania ar avea nevoie de un pachet de masuri de cel mult 10 miliarde euro, cate 5 miliarde euro pentru restabilirea increderii in sistemul bancar si pentru sprijinirea economiei reale.

In schimb, presedintele BRD - Societe Generale, Patrick Gelin, a declarat ca institutiile de credit din Romania "nu au nevoie de genul de sustinere practicat de guvernele occidentale".

Si reprezentantii Alro Slatina au spus ca societatea intentioneaza sa solicite ajutor de stat pentru a depasi efectele crizei economice.

Mai putine investitii straine?

Va continua Romania sa reprezinte si pe viitor o destinatie atractiva si profitabila pentru plasarea de capital? Decizia investitorilor straini va fi influentata de evolutiile macroeconomice actuale din economia reala, precum si de calculele de eficienta economica?

Investitiile straine directe atrase de Romania in primele opt luni ale anului trecut au inregistrat o crestere de 32% comparativ cu perioada similara a anului 2007.

Fonduri de urgenta de la UE sau FMI?

Va fi nevoit noul Guvern sa apeleze la fonduri de urgenta de la UE sau FMI?

Romania ar trebui sa ceara finantare de la Fondul Monetar International (FMI), ca sa isi consolideze finantele si sa limiteze incetinirea cresterii economice, spun tot mai multi finantisti romani, dar si de peste hotare.

Fostul ministru de finante Ionut Popescu a declarat ca Romania ar putea fi fortata sa ceara cel putin 10 miliarde euro, in cadrul unui acord stand-by de la Fondul Monetar International.

Unii economisti au aratat in ultimele luni ca Romania ar trebui sa ceara sprijinul Fondului, ca sa asigure pietele financiare, la fel cum au facut Ungaria si Ucraina.

Finantarea externa nu va mai fi un mare stimulent al cresterii economice, iar Romania trebuie sa se orienteze spre alte surse de finantare precum Banca Europeana de Investitii (BEI) sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Reducere a bugetelor de marketing?

Scaderea drastica a vanzarilor ii va determina pe managerii companiilor sa reduca substantial sumele alocate promovarii.

Piata online va continua sa evolueze in perioada urmatoare, fiind cel mai dinamic si accesibil mod de comunicare, mai ieftin decat offline-ul, generand, in acelasi timp, rezultate reale intr-un timp foarte scurt, considera cei mai importanti jucatori din industria locala.

Pe de alta parte, exista voci care afirma ca aceasta criza va afecta toate domeniile, inclusiv online-ul.

Bugetele pietei online sunt puternic sustinute din mediul offline. In acest sens, specialistii cred ca piata online va continua sa creasca pe fondul unor investitii mai mari in campanii online decat offline.

Mai multe fuziuni si achizitii in 2009?

Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a inghetat in ultimul trimestru din 2008. Piata globala de fuziuni si achizitii a scazut cu o treime in anul 2008, dupa cinci ani de crestere constanta, pe fondul declinului inregistrat de pietele de capital si al blocarii accesului la credite.

Potrivit bancherilor de investitii, este mai mult ca sigur ca volumul valoric al tranzactiilor de achizitii fuziuni se va contrage mai mult in 2009 fata de 2008, dar numarul efectiv al tranzactiilor va creste. Motivele sunt evidente, toate fiind relationate cu criza financiara globala si impactul sau negativ in economia romaneasca.

Mai multi antreprenori si investitori vor fi fortati sa isi vanda participatiile (nu neaparat majoritare) in companiile romanesti, dar o vor face la evaluari semnificativ mai scazute decat cele de anul acesta sau 2007, astfel incat, in valoare neta, volumul valoric al tranzactiilor va scadea.

Potrivit lui Ciprian Paltineanu, seful UniCredit CA IB Romania, 2009 o sa fie anul restructurarilor corporatiste (executate sau de proprietarii existenti sau - daca nu - de investitori specializati in achizitii distressed) si al tranzactiilor PTP ("public-to-private": achizitii urmate eventual de pe pietele de capital urmate in cele mai multe ori de delistari)”.

Consolidari in sistemul financiar?

Anul 2009 va aduce o consolidare a pozitiei bancilor pe piata locala, in conditiile in care exista posibilitatea ca unele banci straine sa devina interesate de achizitii in Romania.

De asemenea, sunt asteptate consolidari si achizitii in domenii precum asigurarile, leasing-ul si piata de factoring.

Procesul de consolidare a pietei pensiilor private obligatorii va continua in ritm accelerat, scotand cel putin trei jucatori din sistem pana la finalul lui 2009, in contextul in care firmele incaseaza contributii reduse si au nevoie de un numar cat mai mare de clienti pentru a-si spori eficienta.

Sectorul pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar urma sa ramana cu 12 jucatori, fata de 14 in prezent.

Cand se vand Banca Transilvania si Carpatica?

Doua sunt tranzactiile din banking cele mai vehiculate in ultimii ani: vanzarea Bancii Transilvania, principala institutie de credit cu capital majoritar privat romanesc, si a Bancii Carpatica, detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu.

Cel mai mare actionar al Bancii Carpatica, Ilie Carabulea, a afirmat ca nu vinde banca, infirmand zvonurile din 2008 in legatura o posibila preluare de catre grupul financiar german Commerzbank.

"Nu avem intentia de a instraina Banca Comerciala Carpatica, cel putin din punct de vedere al managementului", a spus Carabulea.

Cand isi revine piata auto?

Criza financiara mondiala a decimat in 2008 vanzarile producatorilor auto, iar inasprirea conditiilor de creditare a ingreunat finantarea operatiunilor zilnice ale acestora, determinandu-i pe multi sa inchida fabrici sau sa faca disponibilizari masive.

Piata auto din Romania a inregistrat o scadere la un nivel care nu a mai fost atins din 1999, in contextul crizei financiare globale, astfel ca inmatricularile de masini noi din primele 11 luni ale 2008 au scazut cu 7,5% si in noiembrie 53% fata de perioada similara din 2007.

Principalele cauze ale scaderilor din ultima perioada au fost determinate atat de criza financiara globala, care se resimte intr-o anumita masura si in Romania, in special in ceea ce priveste restrangerea creditului, dar mai ales intrarilor masive de vehicule uzate, care pana la mijlocul lunii decembrie au beneficiat de taxe reduse.

Consolidari in telecom?

Piata de comunicatii este deja foarte fragmentata datorita aparitiei unui numar de operatori prea mare comparativ cu resursele existente in piata. ”Avand in vedere timpurile dificile pe care le traversam, cel mai probabil vom asista deja incepand din 2009 la consolidari”, a declarat Richard Moat, CEO-ul Orange Romania.

Anul acesta piata de telecomunicatii va inregistra o crestere lenta din cauza crizei economice care va afecta intreg sectorul IT&C.

“Ultimele estimari privind cresterea economica a Romaniei de anul viitor indica o tendinta de scadere accentuata comparativ cu 2008, ceea ce inevitabil ar afecta si cresterea sectorului IT&C, asa cum se intampla in majoritatea sectoarelor industriale. Piata de comunicatii din Romania va inregistra in continuare cresteri, insa acestea vor fi mai lente decat in anii precedenti”, a mai declarat CEO-ul Orange Romania.


Citeste si