12 Ianuarie 2009

Afacerile industriale: Declin cu 4% in noiembrie 2008



Cifra de afaceri din industrie s-a redus cu 4% in noiembrie 2008 fata de aceeasi luna din 2007, pe fondul scaderilor din industria prelucratoare si cea extractiva, care nu au putut fi compensate de cresterea de 9,4% inregistrata in sectorul utilitatilor, potrivit Institutului de Statistica.

In octombrie, afacerile industriale au avut un ritm anual de crestere de 7,3%.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in luna noiembrie, afacerile din industria prelucratoare s-au diminuat cu 5,9% fata de aceeasi luna din 2007, in timp ce in sectorul extractiv, afacerile au scazut cu 4,9%.

Pe marile grupe industriale, singurele cresteri ale cifrei de afaceri au fost inregistrate in industria bunurilor de capital, de 8%, si in industria energetica, de 2,8%. Spre deosebire, pe segmentul bunurilor intermediare, afacerile s-au redus cu 19,4%, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata, au pierdut 4,7%, iar la bunurile de uz curent, cifra de afaceri a scazut cu 1%.

Scadere de 10,8% fata de octombrie

Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a scazut, pe ansamblu, cu 10,8% in noiembrie, ca urmare a scaderii de 14,2% din industria prelucratoare. Pe de alta parte, afacerile din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa au sporit cu 12,4%, iar cele din industria extractiva au urcat cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a crescut doar in ce priveste industria energetica, cu 5,6%. Celelalte ramuri au inregistrat scaderi ale afacerilor, cele mai mari fiind in industria bunurilor intermediare, de 23,2%.

Industria bunurilor de capital a avut afaceri cu 9,8% mai mici decat in luna anterioara, sectorul bunurilor de uz curent s-a redus cu 8%, iar afacerile cu bunuri de folosinta indelungata, cu 7,1%.

Afacerile din sectorul utilitatilor au crescut cel mai mult in ianuarie - noiembrie 2008

In primele unsprezece luni din 2008, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 6,8%, comparativ cu perioada similara din 2007, evolutie sustinuta de industria energiei electrice si termice, gaze si apa (22,6%) si de industria prelucratoare (5,2%), in timp ce afacerile din industria extractiva au scazut cu 2%.

In intervalul ianuarie - noiembrie 2008, majorarea cifrei de afaceri pe marile grupe industriale a avut la baza cresterile din industria bunurilor de capital, de 19,4%, industria energetica, de 11,3%, cea a bunurilor de folosinta indelungata, de 4,4% si a bunurilor intermediare, de 3,1%, care au compensat reducerea cu 0,6% a afacerilor din industria bunurilor de uz curent.



Citeste si