8 Februarie 2005

Baremul de impozitare pentru venitul global obtinut in anul 2004

Ministerul Finantelor Publice a aprobat baremul pentru stabilirea impozitului pe venitul anual global obtinut de persoanele fizice care au inregistrat, anul trecut, venituri care se supun procedurii de globalizare.

Anul 2004 este ultimul in care impozitarea populatiei va fi realizata prin procedura de globalizare, dupa ce, la inceputul acestui an, Guvernul a introdus cota unica de impozitare de 16%, eliminind impozitarea progresiva.

Potrivit unui ordin recent al ministrului Finantelor Publice, pentru venituri anuale de pina la 30,2 milioane de lei, contribuabilii vor plati o cota de impozit de 18%. Veniturile cuprinse intre 30,2 milioane de lei si 73 de milioane de lei milioane vor fi impozitate cu 5,436 milioane de lei si o cota de 23% pentru ceea ce depaseste 30,2 milioane de lei.

Persoanele care au obtinut venituri cuprinse intre 73 de milioane de lei si 117 milioane de lei vor plati un impozit de 15,28 milioane de lei plus 28% din ceea ce depaseste 73 de milioane de lei.

In cazul veniturilor situate intre 117 milioane de lei si 163,5 milioane de lei, impozitul va fi de 27,6 milioane de lei si o cota de 34% pentru valoarea care depaseste 117 milioane de lei.

Pentru veniturile de peste 163,5 milioane de lei, ordinul ministrului Finantelor prevede un impozit de 43,41 milioane de lei, la care se adauga o cota de 40% din ceea ce depaseste 163,5 milioane de lei.

Toti contribuabilii au dreptul la o deducere personala de baza de 2,1 milioane de lei lunar, la care se aplica deduceri suplimentare daca sint inregistrate persoane in intretinere sau in alte cazuri.

Conform procedurii, contribuabilii vor transmite administratilor financiare declaratii privind veniturile obtinute anul trecut. Persoanele vizate sint cele care si-au schimbat locul de munca in cursul anului trecut, sau au obtinut, pe linga veniturile din salarii aferente functiei de baza, si alte venituri, cum ar fi cele din drepturi de autor.

Contribuabilii care au avut, in 2004, un singur loc de munca si nu au obtinut alte venituri, nu sint obligati sa depuna declaratiile de venit global.

Pentru veniturile globalizate, autoritatile fiscale vor stabili impozitul anual datorat bugetului de stat. Daca acesta este mai redus decit cel platit prin retinerile lunare pe parcursul anului, persoanele respective vor primi inapoi sumele platite peste nivelul calculat. In caz contrar, contribuabilii vor plati diferenta.



Citeste si