12 Februarie 2009

Basescu: Nu avem nevoie de un imprumut de la FMI ca sa inlocuim rolul bancilor-mama



Presedintele Traian Basescu le-a spus ministrilor ca Romania va trebui sa pregateasca un punct de vedere foarte consistent pentru Consiliul informal din 1 martie, explicand ca Guvernul nu trebuie angajeze credite pentru a substitui obligatiile bancilor-mama de a-si finanta filialele din Romania.

Presedintele Basescu a spus ca este unul dintre politicienii care sustin ca Romania va avea nevoie sa angajeze credite externe, preponderent de la Uniunea Europeana. Seful statului a aratat insa ca, in urma aranjamentelor dintre Comisie si Fondul Monetar International, "probabil in acest joc va trebui sa intre si Fondul".

"Inainte de a angaja credite care sa acopere deficitele de finantare din zona privata avem obligatia sa facem tot ceea ce tine de noi ca bancile mama sa-si duca la indeplinire obligatiile asumate in urma procesului de privatizare a bancilor din Romania. Mi se pare inadmisibil ca Romania sa angajeze un credit mult mai mare decat ar trebui sa angajeze in situatia in care bancile romanesti care au fost privatizate si au actionariat majoritar in state ale Uniunii Europene nu-si indeplinesc obligatiile de finantare a economiei romanesti", a aratat seful statului, citat de NewsIn.

Presedintele le-a spus membrilor Guvernului ca va trebui ca atat seful statului, cat si toti deminitarii din minister care au legaturi cu Bruxelles-ul sa-si faca un obiectiv comun in a sustine acest punct de vedere.
De altfel, Basescu a aratat ca in cadrul Consiliului informal care va avea loc la 1 martie la Bruxelles Romania va trebui sa pregateasca un punct de vedere concentrat si sa explice faptul ca Guvernul Romaniei nu ar trebui sa substituie obligatiile bancilor care detin actionariatul majoritar in bancile din Romania.

Noua mari banci internationale, cu expunere pe Europa Centrala si de Est, au facut un apel comun la sfarsitul lunii trecute la Uniunea Europeana si la Banca Centrala Europeana (BCE) pentru extinderea politicilor anti-criza, in vederea atenuarii crizei creditelor din regiune. Bancile care au facut apel la autoritatile europene sunt Raiffeisen si Erste, din Austria, grupurile italiene UniCredit si Intesa Sanpaolo, Societe Generale din Franta, grupul belgian KBC, Bayern Landesbank din Germania, grupul suedez Swedbank si EFG Eurobank din Grecia.

Guvernatorul bancii centrale a Greciei a indemnat recent bancile elene sa nu mai dea credite pe pietele din Europa de Est decat in limita resurselor atrase de subsidiarele locale, de pe respetivele piete. In acelasi timp, fondurile primite de la stat de bancile austriece si cele grecesti nu pot fi folosite decat pentru sustinerea creditarii pe pietele interne, nu si pentru creditarea din alte state.

Guvernatorul Bancii nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara, luni, ca un imprumut al Romaniei de la Uniunea Europeana (UE) "nu ar strica", luand in considerare capacitatea Romaniei de a atrage fonduri europene, si a atras atentia, in schimb, ca varianta unui acord stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) presupune si costuri de sute de milioane de euro, in conditiile unui comision de neutilizare de 25%.



Citeste si