23 Februarie 2009

Banca Mondiala critica guvernul Tariceanu pentru situatia bugetara a Romaniei



Cresterea nefundamentata a pensiilor, reducerea contributiilor sociale si alocarile discretionare catre administratiile locale, precum si alte decizii ale fostului guvern luate in 2008 au dus la deteriorarea echilibrului bugetului de stat, se spune intr-un raport publicat de Banca Mondiala.

"Noul guvern care a venit la putere la sfarsitul anului trecut a anuntat si aprobat o serie de masuri restrictive care ar putea cel putin partial sa contracareze deteriorarea echilibrului bugetar", se arata in raportul asupra celor mai noi zece membri ai Uniunii Europene.

Cu toate acestea, in functie de evolutiile macroeconomice, guvernele din regiune ar putea fi nevoite sa-si ajusteze si mai puternic cheltuielile, "mai ales in tarile care si-au construit bugetele pe 2009 pe ceea ce se pare a fi prognoze macreconomice optimiste", mai sustin economistii BM.

Totodata, in acest an, presiunile salariale ar trebui sa se diminueze in regiune, desi nivelul la care se vor reduce va depinde "de rigiditatile locale le pietei muncii", se mai arata in raport.

Deficitul bugetar s-a adancit anul trecut pana la un nivel record de 5,2% din produsul intern brut (PIB), iar noul guvern si-a propus sa incheie anul 2009 cu un deficit public de 2% din PIB.

Presedintele Traian Basescu a informat ieri delegatia Bancii Mondiale, in cadrul unei intrevederi la Palatul Cotroceni, ca s-a intalnit in urma cu cateva zile cu delegatia FMI si le-a multumit reprezentantilor BM ca viziteaza Romania intr-o perioada dificila.

Presedintele a declarat ca autoritatile de la Bucuresti vor lua o decizie privind "criza economica si reformele din Romania", potrivit NewsIn.

Directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, regiunea Europa si Asia Centrala, Orsalia Kalantzopoulos, conducator al delegatiei BM, a declarat ca a avut deja o intrevedere cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si cu presedintele Senatului, Mircea Geoana.



Citeste si