20 Martie 2009

FMI ar putea accepta un deficit bugetar de peste 3% din PIB



Fondul Monetar International (FMI) si Romania vor ajunge, probabil, la un acord ca deficitul bugetar sa depaseasca in acest an limita Uniunii Europene (UE), de 3% din PIB, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Reuters.
FMI ar dori ca bugetul sa fie construit pe cea mai pesimista ipoteza, ce prevede o comprimare a economiei romanesti cu 4% in acest an. Bugetul actual, aprobat de Parlament, ia in calcul o crestere economica de 2,5%, potrivit NewsIn.

"Discutiile privind estimarile de crestere economica nu s-au terminat inca, dar toate semnalele arata o prognoza de minus 4%, care este propunerea Fondului", a declarat una din surse.

O astfel de recesiune ar implica un deficit bugetar de peste 3% din produsul intern brut (PIB), limita UE, potrivit surselor citate. Reprezentantii FMI la Bucuresti au refuzat sa comenteze.

"Tinta guvernului privind un deficit bugetar de 2% din PIB va fi cu siguranta ajustata in crestere, probabil undeva la aproape 3% din PIB sau chiar putin peste. Nu vad niciun obstacol in a obtine aprobarea Bruxelles-ului pentru o asemenea cifra", a spus un alt oficial, citat de Reuters.

Sursele spun ca un acord cu FMI ar fi conditionat de masuri precum majorarea varstei de pensionare si reduceri suplimentare ale cheltuielilor publice, in special in cadrul unor firme de stat ce inregistreaza pierderi sau sunt neperformante, cum ar fi companiile din sectorul feroviar sau minier.

Romania este al treilea stat din UE care cere sprijin financiar de la FMI si Comisia Europeana, dupa Ungaria si Letonia.



Citeste si