8 Mai 2009

Citi vede inflatia la 5,5% la finele lui 2009



Inflatia s-ar putea situa la 5,5% la finalul acestui an, estimeaza analistii Citigroup, care si-au modificat in crestere asteptarile, din cauza nivelului peste asteptari al inflatiei din primul trimestru, se arata intr-un raport publicat de acestia.
Pachetul financiar de asistenta de la FMI ofera Bancii Nationale a Romaniei (BNR) posibilitatea de a lua masuri suplimentare de relaxare a politicii monetare, "in conditiile in care reduce riscurile de finantare externa si pe cele de depreciere valutrara, dar presupune introducerea de politici fiscale mai restrictive", sustin analistii Citigroup.

Toate acestea, coroborate cu scaderea continua a activitatii economice, deschide posibilitatea unor noi reduceri ale ratei dobanzii de politica monetara, singura constrangere fiind legata de inflatie, care nu pare sa se tempereze prea usor.

"Ne-am revizuit in urcare previziunea de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5% la 5,5%, ca urmare a nivelurilor peste asteptari inregistrate de inflatie in primul trimestru, generate in principal de deprecierea leului", potrivit Citigroup.

In schimb, BNR si-a modificat in scadere asteptarile de inflatie pentru finalul acestui an, de la 4,5% la 4,4%, potrivit anuntului facut de guvernatorul bancii centrale, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.

Rata inflatiei a inregistrat cresteri anuale de 6,71%, 6,89% si 6,71% in primele trei luni ale acestui an, iar Comisia Nationala de Prognoza (CNP) ia in calcul un nivel mediu de 5,8% si unul de final de an de 4,5%.

"Comparativ cu intervalul tintit de BNR, de 2,5-4,5% pentru finalul lui 2009, dinamica actuala a inflatiei sugereaza ca BNR va continua sa fie prudenta si va amana scaderile mai pronuntate de dobanda pentru a doua parte a anului. Ne asteptam ca banca centrala sa coboare dobanda de politica monetara la 8,75% pana la finalul anului", se mai arata in raportul Citigroup.

BNR a redus, miercuri, rata dobanzii de politica monetara de la 10% la 9,50% pe an, peste asteptarile pietei, care anticipa mentinerea dobanzii cheie sau scaderea cu cel mult 0,25 puncte procentuale. Decizia BNR a venit dupa ce Romania a primit aprobarea din partea Fondului Monetar International (FMI) pentru un credit de 12,95 miliarde euro, prima transa - de 4,9 miliarde euro - fiind aprobata pe 6 mai.



Citeste si