27 Mai 2009

In luna aprilie, deficitul bugetar s-a adancit la 1,8% din PIB



Deficitul bugetul general consolidat al Romaniei s-a adancit in a patra luna din acest an la 9,357 miliarde lei, echivalent cu 1,76% din produsul intern brut (PIB), peste nivelul de maximum 1,7% estimat la inceputul lunii mai, arata datele publicate de Ministerul Finantelor Publice.
La finalul lui martie, deficitul bugetar era de 7,925 miliarde lei, respectiv 1,5% din PIB. Valoarea PIB este estimata de Finante la 531,25 miliarde lei pentru 2009.

Veniturile bugetare au inregistrat in aprilie o revigorare fata de primele trei luni din 2009, urcand cu 25,6% fata de luna anterioara, pana la 15,2 miliarde lei. In ianuarie, veniturile la bugetul general consolidat au fost de 14,8 miliarde lei, in februarie - de 11,2 miliarde lei, iar in martie - de 12,1 miliarde lei, anunta NewsIn.

"In termeni nominali, impozitul pe venit a crescut cu 15,6% fata perioada similara anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a micsorat cu 7% fata de anul precedent", se mai arata in comunicat.

Veniturile din accize au crescut in aprilie cu 529 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent. In schimb, incasarile din TVA au scazut cu 1,9 miliarde lei. Contributiile de asigurari au urcat cu 0,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, mai arata datele MFP.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat in primele patru luni la 62,577 miliarde lei, in crestere cu 11,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Nivelul cheltuielilor se mentine in limitele programului anual, luna aprilie marcand o usoara reducere a cheltuielilor lunare fata de lunile precedente", mai anunta MFP.

Cheltuielile de personal s-au marit cu 2,378 miliarde lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a majorarilor salariale aprobate in 2008.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut in perioada ianuarie-aprilie cu 3,8 miliarde lei fata de aceeasi perioada din 2008, evolutie motivata de Finante prin majorarea punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarea pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.

In schimb, Finantele sustin ca au redus cheltuielile cu bunuri si servicii fata perioada similara a anului precedent, fara a da, insa, detalii despre acest capitol de cheltuieli, in afara de precizarea ca acestea au reprezentat 31,3% (aproape o treime) din programul anual.

Cheltuielile cu dobanzile au crescut in primele patru luni cu 87,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, "din cauza inrautatirii conditiilor interne si internationale de finantare a deficitului", iar cheltuielile pentru investitii au insumat 7,7 miliarde lei, reprezentand 20,3% din estimarile anuale, respectiv 1,5% din PIB.

In 10 mai, surse guvernamentale declarau ca veniturile bugetare au crescut cu 25% in luna aprilie fata de martie 2009, la aproximativ 15 miliarde lei, pe fondul unor incasari mai mari din CAS si din impozitul pe profit.



Citeste si