29 Mai 2009

Boc: Romania este interesata in special de proiectul Nabucco, dar vom flexibiliza politica



Romania urmareste cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, dar isi va flexibiliza politica, putand fi parte componenta si la alte proiecte europene, inclusiv la South Stream, in functie de sustinerea acordata de Uniunea Europeana, a declarat premierul Emil Boc.
"Romania urmareste cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, a proiectului Constanta - Trieste si construirea la Constanta a unui terminal de gaz natural lichefiat, a spus Emil Boc, precizand ca aceste proiecte sunt pe agenda Guvernului, fara ca prin aceasta sa neglijeze "celelate proiecte europene care sunt in dezbatere".

"Romania are avantajul strategic de a detine o pozitie importanta in oricare dintre ele. De aceea, Romania isi va flexibiliza politica, putand fi parte componenta si la alte proiecte europene", a declarat Boc, referindu-se la perspectiva proiectelor de finantare a petrolului, gazelor si energiei in spatiul Marii Negre, anunta NewsIn.

El a precizat ulterior ca Romania poate fi parte si la proiectul South Stream, in functie de sustinerea acordata de Uniunea Europeana acestui proiect.

Premierul Emil Boc a mai declarat cu referire la strategia energetica a Romaniei, ca intentia este de a folosi un mix energetic in fiecare dintre societatile de producere care se vor crea, subliniind ca in final vor fi cateva societati puternice, capabile sa concureze cu companii similare din UE.

Seful Executivului a spus ca securitatea energetica are o "importanta decisiva" in strategia nationala de aparare, in contextul crizei financiare internationale si al crizei de resurse energetice primare. "Iarna trecuta ne-a demonstrat inca o data ca strategia energetica trebuie sa fie o componenta a strategiei nationale de aparare, avand in vedere problemele care au aparut pe parcursul iernii. Din acest punct de vedere, Romania trebuie sa porneasca de la o analiza riguroasa a ceea ce are si de a-si creiona o strategie pana in anul 2020 - 2030 cel putin, si care sa coreleze investitiile nationale cu investitiile europene", a afirmat el.

Boc a spus ca, in momentul de fata, productia de energie electrica a Romaniei se realizeaza astfel: centrale termoelectrice - 54,3%, centralele hidroelectrice - 28,4%, iar centrala nucleara - 17,3%. In ceea ce priveste productia de energie electrica in termocentrale, cele care functioneaza pe carbune produc 66%, cele pe gaze - 30%, iar cele pe pacura - 4%. Boc a precizat ca, din acest punct de vedere, structura sistemului de productie este unica in Europa si pune in concurenta piata de energie electrica.



Citeste si