3 Iunie 2009

APIA le-a platit fermierilor 347 mil. euro



Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit pana acum 347 de milioane de euro pana in prezent fermierilor care au depus cereri pentru schemele de sprijin pe sufrafata, in cadrul campaniei SAPS 2008.
Potrivit regulamentelor europene, termenul pentru efectuarea fara penalizari a platilor pe hectar este 30 iunie, pentru anul anterior depunerii cererilor.

In cazul in care restantele de plata depasesc 4% din totalul subventiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depasire a termenului, pentru sumele ce depasesc acest procent.

„Principalul obiectiv al Agentiei este ca banii europeni sa ajunga in contul fermierilor. Important este ca ministrul agriculturii Ilie Sarbu ne-a asigurat ca, potrivit unui acord cu Ministerul Finantelor Publice, fondurile necesare efectuarii platilor la hectar sunt disponibile”, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin.

De asemenea, Constantin a mentionat ca toti fermierii care au depus cereri in Campania SAPS 2008 si care au indeplinit conditiile de eligibilitate vor primi sumele la care sunt indreptatiti, scrie NewsIn.

Potrivit regulamentelor europene toate cheltuielile suplimentare efectuate fata de marja de 4% se reduc cu 10% pentru o intarziere de pana la o luna, cu 25% pentru o intarziere de pana la doua luni, cu 45% pentru trei luni si cu 70% pentru patru luni.

In plus, pentru o intarziere de mai mult de patru luni, cheltuielile decontabile de catre Comisia Europeana (CE) se reduc cu 100%.

Fermierii care au solicitat sprijinul financiar pe suprafata nu sunt afectati de aceste penalitati financiare, acestea fiind suportate din bugetul statului membru.


Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a efectuat pana la data de 30 aprilie 2009 plati in valoare de 146,5 milioane euro aferente cererilor depuse de 307.379 de fermieri pentru schemele de sprijin pe suprafata in cadrul campaniei SAPS 2008.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).



Citeste si