15 Iulie 2009

UniCredit vede o comprimare a economiei romanesti de 5,2% in 2009



Grupul UniCredit si-a revizuit prognoza pentru comprimarea economiei romanesti in acest an, de la 4% la 5,2%, in conditiile unei contractii mai abrupte in al doilea trimestru fata de primul, pe fondul situatiei defavorabile a investitiilor si scaderii consumului.
"Pe fondul datelor statistice mai slabe decat ne asteptam pentru primul trimestru, ne-am revizuit prognoza pentru comprimarea economiei romanesti la 5,2% in 2009. Din cauza flexibilitatii limitate a politicilor fiscale si monetare, ne-am redus si prognoza pentru evolutia produsului intern brut (PIB) in 2010, estimand o comprimare cu 0,5% a economiei", se arata in raportul UniCredit.

De asemenea, analistii atrag atentia ca alegerile prezidentiale din noiembrie si politicile fiscale asociate reprezinta un risc pe termen scurt si prognozeaza, in consecinta, deprecierea monedei nationale, pana la 4,5 lei/euro la finalul acestui an, in ciuda acordului cu FMI, care reprezinta un factor de stabilitate, potrivit NewsIn.

"Cererea interna nu poate fi sustinuta nici de stimuli fiscali, nici de conditii imbunatatite de creditare, ceea ce reprezinta incertitudini pentru redresarea economiei pe termen scurt, iar primele cifre de crestere sunt amanate pentru al treilea trimestru din 2010", considera economistii de la UniCredit.

In acelasi timp, ei isi mentin prognoza pentru inflatia la finalul anului, de 5,4%, peste intervalul tintit de BNR, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

"Procesul dezinflationist s-a reluat in ultima perioada, dar credem ca este improbabil ca inflatia sa reintre in intervalul tintit de BNR. Vedem riscuri inflationiste din deprecierea leului, cresterea preturilor la alimente pe fondul unei recolte mai slabe si scumpirii usoare a petrolului", arata raportul grupului.

Totodata, grupul si-a revizuit prognoza pentru deficitul de cont curent la finalul acestui an, la 6,7% din PIB, pe fondul corectiei abrupte in primele patru luni, care diminueaza semnificativ nevoile de finantare ale sectorului privat.
Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei s-a plasat la 12,3% din PIB.



Citeste si