3 August 2009

Raiffeisen: FMI ar putea accepta o tinta de deficit bugetar de 6%



Analistii Raiffeisen sunt de parere ca Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi dispus sa accepte un deficit bugetar mai mare de 4%, valoare acceptata in cadrul acordului realizat in martie in privinta contractarii imprumutului de 7 miliarde euro.
“Consideram ca FMI va cere o noua tinta de deficit bugetar in jurul valorii de 6%, insa institutia va cere o crestere a cheltuielilor publice”, se arata in raportul de analiza a Raiffeisen.

Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, la finalul discutiilor de la Ministerul Finantelor, ca reprezentantii Fondului sunt dispusi sa fie flexibili in negocieri, in conditiile in care situatia economica s-a inrautatit.

Ministerul de Finante a anuntat ca deficitul bugetar la finalul celui de-al doilea trimestru a fost in linie cu tintele solicitate de catre Fond, de circa 14,5 miliarde lei. Totusi, declinul semnificativ al veniturilor publice a majorat riscul ca Romania sa rateze tinta de deficit bugetar pentru finalul anului, de circa 24,4 miliarde lei.

Analistii exemplifica acest scenariu in conditiile in care scaderea veniturilor de 6% se va mentine la nivele actuale pana la finalul anului, iar guvernul va consuma fondurile din cadrul acordului, deficitul bugetar va atinge 8% din Produsul Intern Brut (PIB), de circa 40 miliarde dolari.



Citeste si