2 Septembrie 2009

Coeficientii maximi ai profesorilor si medicilor, mai mici decat ai ministrilor



Coeficientii maximi ai profesorilor si medicilor au fost majorati la 4,3 si, respectiv, 5,25, de la cei atribuiti anterior, 4,1 si 5,1, cresterile fiind mai mici decat cele acordate ministrilor, pentru care coeficientul au urcat de la 10,95 la 11,2, potrivit ultimei modificari a Legii unice.
Astfel, un profesor grad didactic I cu o vechime de peste 40 de ani va avea un salariu maxim de 4,3 salarii minime, in timp ce un profesor cu grad didactic II va putea castiga intre 3,15 si 3,5 salarii minime, informeaza NewsIn.

O invatatoare si un maistru cu grad didactic 1 si vechime maxima au un coeficient maxim de 2,75 salarii minime, conform potrivit proiectului Legii unice de salarizare discutata luni de reprezentantii guvernului.

Profesorii universitari au ramas pe aceeasi treapta de salarizare, cu coeficienti cuprinsi intre 6,4 si 7,6, la fel ca si asistentii, care vor putea castiga intre 3,05 si 3,35 salarii minime pe economie. Un rector universitar ar urma sa castige 8,45 salarii minime, in timp ce un inspector general, maximum 6 salarii, potrivit proiectului Legii unitare de salarizare discutata luni de reprezentantii guvernului.

In urma discutiei dintre sindicate si reprezentantii ministerului Sanatatii, coeficientii maximi din grila ai medicilor primari au fost majorati la 5,25, de la 5,1 salarii minime, in timp ce coeficientul maxim al managerului de spital a ramas la 6,8 salarii minime pe economie.

O asistenta medicala cu studii superioare va castiga, la fel ca si in vechea varianta a proiectului Legii unitare, intre 1,5 si 3,3 salarii minime, iar un medic stagiar, 1,9 salarii minime.

Sefii din Justitie au pierdut insa aproape 20% din salariile prevazute in forma anterioara a legii.

Astfel, pentru presedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Curtii Constitutionale si CSM este prevazut, in forma agreata la Guvern, un nivel de salarizare echivalent cu 11,8 salarii minime pe economie, fata de 14,5 in vechea forma a proiectului.

Pe aceeasi treapta de salarizare mai sunt plasati premierul, presedintii celor doua camere parlamentare, procurorul general si seful Curtii de Conturi.

Presedintele Romaniei ramane singurul demnitar cu coeficient maxim in grila Legii unice, respectiv 12, asa cum a decis guvernul la finalul saptamanii trecute.



Citeste si