3 Septembrie 2009

Veniturile din Romania vor ajunge la nivelul mediu din UE in 40 de ani



Romania nu va mai inregistra, probabil, ratele de crestere economica inregistrate inaintea crizei, in conditiile in care ramane o tara mult mai saraca decat alti membri UE, procesul de apropiere de nivelul mediu al veniturilor din UE urmand sa dureze circa 40 de ani, estimeaza agentia Moody’s.
"Moody’s se asteapta ca ritmul redresarii economice a Romaniei sa fie gradual. Cresterea economica este putin probabil sa atinga ratele dinainte de criza, mai ales daca cresterea economica ramane temperata in Europa", se arata in raportul anual privind Romania, publicat de agentia de evaluare financiara, potrivit NewsIn.

"La acest ritm, totusi, va fi nevoie de un timp relativ indelungat pana ce veniturile vor converge catre media UE", considera analistii agentiei de rating.

In ciuda recesiunii severe actuale, economia Romaniei are perspective bune pe termen mediu, arata Moody’s. "Primul motiv este ca Romania este semnificativ mai saraca decat cele mai multe state din UE, ceea ce inseamna ca are un potential considerabil de convergenta", se spune in raport.

Moody’s aminteste ca Romania se plaseaza in UE pe penultimul loc dupa costurile fortei de munca, depasind doar Bulgaria. In 2007, costul mediu lunar al unui angajat era in Rmania de 527 euro, fata de 1.000 euro in Polonia, 1.200 euro in Cehia, 2.280 euro in Spania, 3.220 euro in Franta si 3.950 euro in Austria.

"Combinatia intre mediul rezonabil de afaceri, statutul de membru al UE si imbunatatirea infrastrucutrii fizice si sociale - stimulata de fondurile UE - ar trebui sa sustina in timp rate ridicate de investitii, permitand o crestere graduala a veniturilor reale spre media UE. Totusi, acest proces va dura foarte mult timp, probabil in jur de 40 de ani", se mai arata in raportul Moody’s.

In 2008, Romania se situa la 46% din media UE dupa produsul intern brut pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, un indicator cheie al nivelului de dezvoltare, arata ultimele date ale Eurostat. Pe ultimul loc in UE se situa Bulgaria, cu 40% din medie.



Citeste si