15 Septembrie 2009

Productia industriala a scazut de trei ori mai lent decat media europeana



Productia industriala din Romania a scazut in luna iulie cu 4,5% fata de aceeasi luna din 2008, intr-un ritm de peste trei ori mai lent decat media din Uniunea Europeana, de 14,7%, arata datele publicate de biroul european de statistica, Eurostat.
Situatia a fost mai grava in zona euro, unde declinul a fost de 15,9%.

Singura crestere din UE a fost raportata de Irlanda, unde productia industriala a avansat in iulie cu 7,1% fata de iulie 2008. Cel mai redus declin al productiei industriale in termeni anuali a fost inregistrat in iulie de Romania, care a fost urmata de Polonia, cu 4,6%. in schimb, cele mai mari scaderi au fost raportate de Estonia, de 27,9%, Finlanda, de 24,2%, si Slovenia, de 20,4%, din cele 20 de state membre pentru care Eurostat a publicat date statistice.

Fata de luna precedenta, productia industriala din Romania a stagnat, in timp ce blocul comunitar a avut o scadere pe ansamblu de 0,2% fata de luna iunie, iar in zona euro declinul a fost ceva mai mare, de 0,3%, anunta NewsIn.

Zece state membre ale UE au raportat in iulie cresteri fata de luna anterioara, in timp ce alte noua au inregistrat scaderi. Cele mai importante avansuri in ritm lunar au avut loc in Irlanda (+8,7%), Lituania (+3,4%) si Danemarca (+3,3%), in timp ce scaderile cele mai importante au fost inregistrate in Luxemburg (-3,1%), Finlanda (-2,6%) si Letonia (-1,4%).

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), productia industriala din Romania, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in iulie cu 6,9% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul contractiei severe a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare, marcand a zecea luna consecutiva de declin.

Fata de iunie, productia industriala - ajustata - a stagnat, ca urmare a cresterilor din industria extractiva (+3,2%) si industria prelucratoare (+1,5%), care au compensat scaderea de 2,3% din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, potrivit INS.



Citeste si