15 Octombrie 2009

Productia industriala romaneasca a scazut in media zonei euro



Productia industriala din Romania a scazut in luna august cu 4,4% fata de aceeasi luna din 2008, intr-un ritm egal cu media din zona euro, arata datele publicate recent de biroul european de statistica, Eurostat.
Scaderea a fost mai redusa la nivelul intregii Uniuni Europene, cele 27 de state membre inregistrand, in medie, un declin de 3%.
Productia industriala a scazut in august in toate tarile analizate.

Cel mai redus declin al productiei industriale in termeni anuali a fost inregistrat in august de Polonia, de 2,5%, urmata de Romania. In schimb, cele mai mari scaderi au fost raportate de Estonia, de 27,9%, Luxemburg, de 27,4%, Finlanda, de 21,4%, si Suedia, de 19,2%, din cele 21 de state membre pentru care Eurostat a publicat date statistice, informeaza NewsIn.

Fata de luna precedenta, productia industriala din Romania a scazut cu 0,3%, in timp ce blocul comunitar a avut o crestere pe ansamblu de 0,6% fata de luna iulie, iar in zona euro cresterea a fost ceva mai mare, de 0,9%.

Unsprezece din tarile UE pentru care au existat date disponibile au raportat in august cresteri fata de luna anterioara, in timp ce alte zece au inregistrat scaderi. Cele mai importante avansuri in ritm lunar au avut loc in Italia (+7%), Portugalia (+5,2%) si Slovenia (+4,9%), in timp ce scaderile cele mai importante au fost inregistrate in Irlanda (-16,7%), Lituania (-4,2%) si Luxemburg (-3%).

Potrivit datelor publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS), productia industriala din Romania, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in august cu 5,9% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul restrangerii activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare.

Fata de luna iulie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a redus in august cu 0,3%, ca urmare a scaderii cu 0,5% din industria prelucratoare, care nu a fost compensata decat partial de cresterile de 3,3% din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si de 0,6% din industria extractiva.



Citeste si