27 Octombrie 2009

BNR: Jucatorii din industrie si constructii, afectati de dobanzile mari si de deprecierea leului



Pe langa blocajul financiar, cursul valutar si nivelul dobanzilor pun presiune pe activitatea companiilor din industrie si constructii, releva buletinul de conjunctura publicat de BNR pentru luna octombrie.
Apoximativ 40% dintre companiile industriale ai 56% din numarul total al operatorilor din constructii indica influenta restrictiva a cererii asupra bunei desfasurari a activitatii de productie.

Un alt factor cu impact negativ este blocajul financiar, a carui actiune este resimtita de o cincime din numarul total al companiilor industriale ai de 57% dintre respondentii din constructii.

Pe urmatoarele pozitii se situeaza ratele ridicate ale dobanzilor la credite, deprecierea monedei nationale ai insuficienta materiilor prime.

Numarul de salariati se va plasa pe o traiectorie descrescatoare atat in industrie, cat si in constructii (solduri conjuncturale: -26 la suta, respectiv -36 la suta).

In luna octombrie nu se vor consemna modificari importante ale preturilor de productie din cele doua sectoare economice analizate, ponderea opiniilor in sensul stabilitatii indicatorului majorandu-se pana la circa 89 la suta, respectiv 94 la suta.

Investitiile se vor plasa la un nivel asemanator celui din perioada anterioara atat în industrie (soldul conjunctural s-a situat în continuare pe un palier apropiat de zero), cat si in constructii – potrivit opiniei a circa 86 la suta dintre operatorii de profil. Rata profitabilitatii in industrie nu se va modifica vizibil fata de luna precedenta; in constructii nu este exclusa insa o imbunatatire usoara a performantei economice (sold conjunctural: +9 la suta).

Trend usor ascendent al productiei industriale; stagnare a activitatii in constructii


Traiectoria crescatoare a productiei industriale se va menaine ai in luna octombrie, insa este putin probabila o intensificare de ritm comparativ cu intervalul anterior, in conditiile in care soldul pozitiv al opiniilor s-a redus (de la 15 la suta la 10 la suta). Inrautatirea condiaiilor climaterice va genera intreruperea tendintei ascendente a activitatii de constructii, soldul conjunctural coborand de la un nivel substantial pozitiv (41 la suta) la o valoare usor negativa.

Majoritatea companiilor din cele doua sectoare economice analizate vor continua sa dispuna de un volum suficient al capacitaailor de productie, in acest sens pronuntandu-se circa 84 la suta din totalul respondentilor cu activitate industriala si de constructii.

Estimarile cele mai ferme in acest sens au fost formulate de 92-93 la suta din numarul total al respondentilor din industria mijloacelor de transport si din sectorul extractiv, dar si de toti managerii din industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari si din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV.





Citeste si