15 Decembrie 2009

Contestatia PSD privind rezultatul alegerilor a fost respinsa



Curtea Constitutionala a stabilit, cu unanimitate de voturi, ca Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale din Romania, urmand sa fie validat in functie miercuri, la ora 10.00, la sediul Curtii Constitutionale din Palatul Parlamentului.

De asemenea, Curtea Constitutionala a respins cererea de anulare a alegerilor desfasurate in turul doi de scrutin la data de 6 decembrie al Romaniei, formulata de Partidul Social Democrat si Partidul Conservator, se arata in comunicatul CCR.

De asemenea, Curtea a respins ca inadmisibile sesizarile formulate de Alianta PSD+PC, Organizatia judeteana Caras-Severin, inregistrate la Biroul Electoral Central si transmise spre solutionare Curtii Constitutionale, precum si contestatia formulata de Alianta PSD+PC - Arad.

Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea si senatorul Dan Sova au depus, marti, 8 decembrie, la CCR, contestatia prin care PSD a cerea anularea turului II al alegerilor si au precizat ca vor sesiza BEC in vederea renumararii voturilor din anumite judete, scrie NewsIn.

Vineri, 11 decembrie, CCR a anuntat ca Biroul Electoral Central trebuie sa reia numararea voturilor declarate nule si sa prezinte rezultatul numaratorii cel tarziu luni, 14 decembrie, la ora 15.00. In consecinta, membrii BEC au inceput, inca de vineri seara, aceasta operatiunie.
In urma renumararii voturilor nule, Biroul Electoral Central a anuntat luni, la ora 14.00, ca, dupa verificarea celor 138.476 de voturi declarate initial nule, 2.247 de voturi au fost gasite valabile, dintre care 1.260 pentru Traian Basescu, iar 987 pentru Mircea Geoana.

Rezultatul renumararii voturilor nule a fost trimis in cursul zilei de luni la Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala are competenta de a solutiona contestatiile ce se depun privind rezultatul alegerilor prezidentiale, un eventual castig de cauza ducand la anularea scrutinului si la organizarea unui nou tur de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.
In Legea pentru alegerea presedintelui Romaniei, Legea 370/2004, la articolului 24 se arata: "Curtea Constitutionala anuleaza alegerile in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. In aceasta situatie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor".

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele si candidatii care au participat la alegeri in termen de cel mult trei zile de la inchiderea votarii. Cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza. Cererea poate fi admisa numai daca cel care a sesizat nu este implicat in producerea fraudei. Solutionarea cererii de catre Curtea Constitutionala se face pana la data prevazuta de lege pentru aducerea la cunostinta publica a rezultatului alegerilor, se mai precizeaza in lege.

In sedinta din data de 14 decembrie 2009, Curtea Constitutionala, in temeiul art.146 lit.f) din Constitutie, art.2 alin.(2) si art. 24 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, precum si al art.37 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu unanimitate de voturi, s-a pronuntat dupa cum urmeaza:

- prin Hotararea nr. 39 din 14 decembrie 2009, a Hotararile sunt definitive si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
De asemenea, hotararile se afiseaza pe pagina de Internet a Curtii Constitutionale, la adresa www.ccr.ro, rubrica Alegeri prezidentiale 2009.




Citeste si