21 Decembrie 2009

Avem Guvern! Toti ochii romanilor, pe seful Finantelor: Sebastian Vladescu



Premierul desemnat Emil Boc a anuntat componenta Cabinetului pe care o va supune votului de incredere al Parlamentului. Cel mai important portofoliu in al doilea an al crizei financiare este cel al Finantelor, care va fi gestionat de independentul Sebastian Vladescu.

Cota unica si TVA vor fi pastrate

Premierul desemnat Emil Boc a anuntat lista ministrilor desemnati, precizand ca viitorul Cabinet va avea 15 portofolii plus premier si vicepremier, cu patru ministere mai putin decat guvernul PSD-PDL.

Noul program de guvernare prevede adoptarea bugetului de stat pe 2010 in prima jumatate a lunii ianuarie, intr-o sesiune parlamentara extraordinara, mentinerea cotei unice si TVA, dar si adoptarea legii minoritatilor. Vezi cum arata Guvernul propus de Emil Boc

Programul de guvernare include "continuarea procesului de modernizare a statului si punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din noiembrie 2009, restructutarea aparatului administratiei publice pe principii de eficienta si performanta, elaborarea unui set de masuri pentru relansarea economiei si consolidarea cresterii economice".

Boc a adaugat ca Guvernul are intentia de a mentine pe intreaga perioada de guvernare cota unica de 16% si TVA de 19%, de a respecta angajamentele internationale cu FMI, CE si Banca Mondiala, dar si "adoptarea de urgenta, in prima jumatate a lunii ianuarie, in sesiune extraordinara a Parlamentului, a bugetului de stat". Bugetul de stat porneste de la indicatori de 1,3% crestere economica si 5,9% deficit bugetar, a mai spus Boc.

El a adaugat faptul ca unul din obiectivele programului de guvernare are in vedere reevaluarea proiectului Rosia Montana, a carui aprobare "depinde de expertizele ce vor fi efectuate".

Avertizand ca anul 2010 va fi "inca un an dificil, cel putin in primele 6 luni", Emil Boc si-a pastrat optimistmul: "odata cu sfarsitul lui 2010, putem vorbi de crestere economica consistenta".

“Vestea buna, daca poate fi una pentru 2010, este aceea ca nu vom avea scadere economica precum in 2009, de -7%, -7% si ceva, ci vom avea o usoara crestere economica. Iar daca vom face ceea ce trebuie, vom avea sansele ca in anii urmatori Romania sa poata deveni o tara care sa poata aduce romanilor prosperitatea pe care cu totii o asteapta. Deci, strangem un pic din dinti la inceputul lui 2010, in partea a doua speram sa fie un pic mai bine, pentru ca motoarele economiei sa fie cu adevarat repornite si sa asiguram succesul economic”, a adaugat Emil Boc.


10 principii ale programului de guvernare

De asemenea, premierul a enumerat 10 principii ale programului de guvernare.

1. Continuarea procesului de modernizare a statului si punerea in aplicare a rezultatelor referendumului national din noiembrie 2009; Restructurarea aparatului administratiei publice pe principii de eficienta si performanta;

2. Elaborarea unui set de masuri care sa asigure relansarea economiei si consolidarea cresterii economice. La acest obiectiv avem in vedere urmatoarele elemente:

a) Guvernul isi afirma intentia de a mentine pe intreaga perioada de guvernare acelasi nivel al cotei unice, acelasi nivel al TVA - respectiv 16% cota unica, 19% TVA;
b) Respectarea angajamentelor internationale ale Romaniei cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala;
c) Adoptarea de urgenta, in prima jumatate a lunii ianuarie, in sesiune extraordinara a Parlamentului, a proiectului legii bugetului de stat. Bugetul de stat pentru anul 2010 porneste in constructia sa, de la cativa indicatori macro-economici dintre cei mai importanti: cota unica 16%, TVA de 19%, cresterea economica 1,3%, deficit bugetar de 5,9%.

3. Sustinerea mediului de afaceri si a intreprinderilor mici si mijlocii. Din acest punct de vedere, alocarea a cel putin 20% din banii bugetului pentru investitii publice in vederea mentinerii si crearii de noi locuri de munca;

4. Protejarea prin masuri de solidaritate activa a categoriilor sociale care sunt afectate de conditiile dificile pe care le avem in momentul de fata in tara;

5. Promovarea si adoptarea legii reformei sistemului de pensii si a legii responsabilitatii fiscale;

6. Sprijinirea prin masuri concrete a agriculturii, in vederea dezvoltarii industriei alimentare, modernizarea satului si reabilitarea sistemului de irigatii.

Aici, obiectivul pe termen mediu este ca Romania sa se transforme, dintr-o tara importatoare de produse agroalimentare, intr-o tara exportatoare de produse agroalimentare si din acest punct de vedere vom folosi instrumentele pe care le vom avea la dispozitie, inclusiv cele de natura financiara si ma refer aici la instrumentul garantiilor de stat, pentru stimularea si sustinerea agriculturii;

7. Largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale pentru pastrarea identitatii culturale, etnice, ale comunitatilor minoritare;

8. Fructificarea avantajelor competitive ale Romaniei in domenii precum agricultura, energia sau turismul;

9. Continuarea procesului de reforma in domeniul justitiei, sanatatii si educatiei;

10. Accelerarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene si asigurarea resurselor financiare necesare pentru co-finantarea proiectelor realizate.

"Sunt, repet, doar cateva dintre principiile programului de guvernare si care, in detaliu, se vor regasi in continutul programului", a precizat Emil Boc.


Sebastian Vladescu, omul cheie de la Finante

Fostul ministru liberal al Finantelor Sebastian Vladescu a acceptat propunerea PDL de a prelua portofoliul pe care l-a mai gestionat in Guvernul Tariceanu.

Vladescu, ministru propus la finante publice, in locul lui Gheorghe Pogea, a declarat, dupa discutiile purtate la sediul MFP, ca nu va aduce nicio modificare echipei ministerului in urmatoarele doua luni.

"Nu pot sa declar momentan nimic, insa nu voi aduce nimic in plus la actuala echipa din Ministerul de Finante. Timp de doua luni nu voi aduce pe nimeni", a afirmat Vladescu, potrivit NewsIn.

El s-a aflat vineri pentru mai bine de patru ore la sediul Ministerului Finantelor Publice (MFP), unde a purtat discutii cu ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, precum si cu alti reprezentanti ai ministerului.

La finalul discutiilor, Pogea a declarat ca a avut o "discutie lunga" cu Sebastian Vladescu in care i-a prezentat in linii mari bugetul de stat pe 2010.

Sebastian Vladescu - Biografie

Sebastian Vladescu s-a nascut la data de 3 aprilie. A absolvit studii universitare la Facultatea de Comert din Academia de Studii Economice din Bucuresti (1983) si apoi studii postuniversitare in specializarea Piete de capital, investitii directe, organizate de Merryl Lynch USA (1997), potrivit Wikipedia.

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca economist (insarcinat cu recuperarea creantelor) la COS Targoviste (1983) si economist (insarcinat cu derularea de programe de investitii, achizitii, plati catre furnizori) la IRVMR Bucuresti (1983-1990). Dupa Revolutia din decembrie 1989, intra in sectorul privat ca actionar si director financiar la urmatoarele companii: Gas Prod Com SRL Bucuresti (1990-1992), Comp Banc SRL Bucuresti (1992-1994) si Medist S.A. Bucuresti (1994-1997), ocupandu-se de coordonarea activitatilor de marketing si financiar-bancare, finantari, plati si operatiuni valutare.

Ministru al finantelor

La data de 22 august 2005, Sebastian Vladescu a fost numit in functia de ministru al fiunantelor in Guvernul Tariceanu, indeplinind aceasta functie pana la data de 5 aprilie 2007, cand Ministerul Finantelor a fost comasat cu Ministerul Economiei si Comertului.

Ca urmare a reorganizarii Ministerului Economiei si Finantelor, Vladescu a fost numit secretar de stat cu relatiile internationale si trezorerie. In vara anului 2007, el a intrat in conflict cu ministrul Varujan Vosganian, deoarece a sustinut ca bugetul nu dispune de resurse financiare pentru marirea pensiilor, reprezentand un pericol pentru stabilitatea macroeconomica.

Sebastian Vladescu si-a dat demisia din functia de secretar de stat la data de 22 octombrie 2007, dupa finalizarea procesului de privatizare a Automobile Craiova (unde Vladescu detinea functia de presedinte al Comisiei de privatizare) cu compania americana Ford.

Vladescu a facut parte din consiliul de administratie al S.C. Upetrom – 1 Mai S.A pana in anul 2005.

De asemenea, este actionar la urmatoarele societati: PVB Euroconsulting S.R.L.; Boss Exim Trading Group S.R.L.; Boss Constructii si Consultanta S.R.L.; Hemat-Rom S.R.L.; Centrul Medical "Polimed"; Romanian Soft Company S.R.L., Climate Change S.R.L., Rapid Credit S.R.L.

Sebastian Vladescu vorbeste foarte bine limbile franceaza si engleza si bine limba italiana.



Pogea i-a predat Finantele lui Vladescu

Ministrul interimar al finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca a avut vineri "o discutie lunga" cu Sebastian Vladescu, in care i-a prezentat in linii mari bugetul de stat pe 2010 si ca va pleca in vacanta la schi in Austria intre 26 decembrie si 2 ianuarie 2010.

"Nu am dorit eu sa mai continui la Ministerul Finantelor, pentru ca trebuie sa stii sa iesi din scena la momentul potrivit, inainte sa fie necesar. I-am predat Finantele lui Sebastian Vladescu si am avut o discutie lunga cu el. I-am prezentat bugetul pe 2010", a spus Pogea, citat de NewsIn.




Citeste si