23 Decembrie 2009

APRIL: Unii retaileri fac presiuni pentru incalcarea Codului de Bune Practici



Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui, APRIL, sustine ca, potrivit Codului de Bune Practici, contractele cu furnizorii trebuie modificate cel tarziu pana la 16 ianuarie 2010, dar din informatiile pe care asociatia le are de la membri sai, unii retaileri fac presiuni pentru eludarea legii.
"In urma cu doi ani, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui - APRIL a demarat alaturi de organizatiile de reprezentare a sectoarelor carne, panificatie si vin demersul de legiferare a activitatilor de comercializarea produselor alimentare. Acest demers a fost fructificat prin publicarea in Monitorul Oficial a legii 321/2009 conform careia toate tipurile de comercianti au obligatia de a modifica contractele cu furnizorii pana cel tarziu la data de 16 ianuarie 2010 pornind de la principiile pe care legea amintita le impune. Ca urmare a informatiilor pe care APRIL le-a primit de la membrii sai, exista foarte multe presiuni de eludare a legii, din partea companiilor reprezentate de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania - AMRCR", se arata in comunicatul APRIL, citat de NewsIn.

Pe baza informatiilor primite de la procesatorii de lapte, APRIL a trimis o scrisoare catre AMRCR "prin care isi exprima indignarea pentru incercarile de intimidare a procesatorilor romani si pentru demascarea practicilor ilegale de impunere a unor discounturi suplimentare care nu au niciun fundament economic. Cu aceasta ocazie APRIL a transmis recomandarea facuta membrilor sai, de a refuza sa acorde, in cadrul asa numitelor negocieri, un discount suplimentar sau o valoare mai mare a discountului".

Din punctul de vedere al APRIL, refuzul acordarii unor discounturi suplimentare are in sine un demers economic motivat de scaderea veniturilor procesatorilor de lapte ca urmare a cresterii costurilor de productie(eliminarea subventiilor din sectorul de crestere a vacilor de lapte, cresterea accizelor pentru carburanti, electricitate si gaze, cresterea costurilor ambalajelor), deprecierea continua a cursului valutar, precum si cresterea costurilor creditelor pe care procesatorii le contracteaza pentru efectuarea de investitii si pentru activitatea curenta.

"Pornind de la faptul ca Romania detine cea mai scazuta valoare a consumului pe cap de locuitor, in comparatie cu media europeana, credem ca practicile de acest fel ale comerciantilor pot avea consecinte devastatoare in principal asupra volumului de vanzari, dar si asupra pretului produselor aflate la raft", se mentioneaza in comunicatul APRIL.




Citeste si