11 Ianuarie 2010

Vezi ce tari din UE au iesit din recesiune. Romania, locul 4 la scaderea PIB

Romania nu a reusit sa iasa din recesiune in trimestrul al treilea, la fel ca alte sapte tari din UE, in timp ce economiile altor 18 state membre au reusit sa inregistreze cresteri fata de trimestrul al doilea al anului trecut, potrivit datelor revizuite publicate de Eurostat.

Romania, egala cu Cipru la scadere

Astfel, potrivit datelor revizuite, economia Romaniei s-a comprimat in trimestrul III cu 0,6%, a patra scadere la nivelul Uniunii Europene, egala cu declinul inregistrat de Cipru, care a fost revizuit in urcare fata de estimarea anterioara.

Economia a scazut in 2009 cu 7%, iar Romania s-a incadrat in tinta de deficit de 7,3% din produsul intern brut (PIB) la finalul lui 2009, arata datele preliminare ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), a declarat recent secretarul de stat din MFP, Gheorghe Gherghina.


Cele mai mari scaderi

Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de Letonia (-4%), Estonia (-3%), Ungaria (-1,8%). Grecia, Spania si Marea Britanie au mai raportat scaderi ale produsului intern brut fata de perioada aprilie-iunie 2009, de 0,4%, 0,3%, respectiv 0,2%, scrie NewsIn.

La nivelul intregului bloc comunitar, economia a avansat cu 0,3%, iar cea de la nivelul zonei euro, cu 0,4%, mai arata datele Eurostat, care a publicat statistici referitoare la 26 state membre.

Bulgaria este singurul stat membru care nu a prezentat date privind evolutia produsului intern brut in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrele anterioare.


Top cresteri

Cele mai importante avansuri ale economiei le-au inregistrat Lituania (6,1%), Luxemburg (4,2%), Slovacia (1,6%) si Slovenia (1%). Au mai inregistrat cresteri ale economiei Cehia, de 0,8%, Portugalia si Germania, de cate 0,7% fiecare, Danemarca si Italia, cu cate 0,6%. Austria, Belgia, Olanda si Polonia au avut avansuri de cate 0,5%.

Economia Maltei a crescut cu 0,4% fata de trimestrul II, cele ale Irlandei, Frantei si Finlandei, cu cate 0,3%, iar cea a Suedia, cu 0,2%.


A opta scadere a PIB-ului

Fata de trimestrul III din 2008, Romania a avut in iulie-septembrie 2009 a opta scadere a produsului intern brut din Uniunea Europeana, de 7,1%, inaintea sa fiind Letonia, cu o comprimare a economiei de 19,3%, urmata de Estonia, cu 15,6%, Lituania, cu 14,2%, Finlanda, cu 8,8%, Slovenia, cu 8,5%, Ungaria, cu 7,9% si Irlanda, cu 7,6%.

Pe ansamblul intregii UE, scaderea din trimestrul III a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4%, potrivit datelor revizuite ale biroului european de statistica.

Eurostat a mai aratat ca economia SUA a crescut cu 0,6% fata de trimestrul precedent, insa a scazut cu 2,6% fata de trimestrul III din 2008. In cazul Japoniei, cresterea fata de trimestrul anterior a fost de numai 0,3% in trimestrul al treilea, in timp ce declinul fata de trimestrul similar din 2008 a fost de 4,7%.




Citeste si