21 Ianuarie 2010

Cum isi va reveni economia Romaniei? Vezi scenariul Coface

Economia Romaniei ar putea inregistra o revenire modesta in acest an, cu o crestere de 1%, dupa o contractie de circa 7% in 2009, sustin reprezentantii Coface Romania. Exporturile si cresterea productiei industriale vor reprezenta, pe termen scurt, principalele motoare de crestere pentru economia romaneasca.

Crestere economica de 1% in 2010

Romania ar putea inregistra o crestere economica de 1% in 2010, timp in care rata inflatiei va cobori la 4%, de la 4,7% cat era la finalul lui 2009.

“In 2010, stabilitatea macroeconomica va continua sa fie foarte dependenta de performanta guvernamentala si de capacitatea acestuia de a respecta acordurile cu structurile internationale; odata cu aprobarea bugetului se asteapta disbursarea transelorb 3 si 4 din acordul cu FMI. Aceasta injectie de lichiditati va asigura pe termen scurt stabilitate financiara pe piata interna si va proteja moneda nationala”, a declarat Cristian Ionescu (foto), director general al Coface in Romania, Bulgaria si Slovacia.

Supraincalzirea economiei romanesti din ultimii ani a condus la o corectie puternica a Produsului Intern Brut in 2009, insa estimarile analistilor arata ca scaderea s-a atenuat in ultimul trimestru al anului trecut.

“Economia ar putea inregistra o revenire modesta, cu o crestere aproximativa de 1%, principalele motoare de crestere pe termen scurt vor fi exportul si productia industriala. Pe de alta parte, consumul privat si increderea consumatorilor interni vor ramane la un nivel redus, in conditiile in care este de asteptat ca rata somajului sa continue sa creasca”, a explicat Cristian Ionescu.

Citeste si Top 10 estimari privind economia Romaniei in 2010.

Plusuri si minusuri pentru Romania

Reprezentantii Coface au precizat care sunt avantajele, dar si dezavantajele pe care le are Romania in actualul context economic. Printre avantaje, cel mai important este acordul cu Fondul Monetar International, in timp ce, pe de cealalta parte, politicile guvernamentale prociclice pot intarzia revenirea economiei.

Punctele forte ale Romaniei

  • Romania are o piata domestica relativ mare, pe care forta de munca inca inregistreaza un cost scazut si o competitivitate ridicata
  • Gradul scazut de indatorare pe care il are sectorul public
  • Suport important de la institutii financiare (FMI) pentru acoperirea deficitului de cont curent
  • Rezerva valutara semnificativa (28,3 miliarde euro in decembrie 2009)
  • Nivel ridicat de refinantare externa a bancilor

Punctele slabe ale Romaniei

  • Reactia slaba a guvernului la cresterea dezechilibrelor externe si interne
  • Politici guvernamentale prociclice cu tendinte populiste ce pun presiune pe cheltuielile publice
  • Dependenta crescuta de fluxuri de capital staine
  • Deficit de cont curet ridicat, existand un risc ridicat de neindeplinire a tintelor stabilite prin acordul cu FMI
  • Grad de indatorare in valut ridicata sectorului privat si vulnerabilitate crescuta la volatilitatea cursului de schimb valutar

Riscuri

Principalul risc caruia Romania trebuie sa ii faca fata in 2010 este "nerespectarea angajamentelor asumate fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana", a explicat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.

Revigorarea economica va fi in continuare dificila si din cauza supraindatorarii companiilor, a cresterii somajului si a mentinerii activitatii de creditare la un nivel restrictiv.

Riscuri
  • Nerespectarea angajamentelor semnate cu FMI
  • Instabilitate politica si programe guvernamentale deficitare
  • Politici economice si fiscale incoerente (modificari succesive ale taxelor si impozitelor)
  • Cresterea somajului si mentinerea creditarii la unnivel restrictiv
  • Diminuarea investitiilor straine
  • Lichiditati din ce in ce mai scazute la nivelul companiilor

In aprilie 2009, Coface a coborat ratingul de ara al Romaniei de la "A4-" la "B", pe fondul crizei economice internationale.

La inceputul acestui an, Coface a mentinut ratingul Romaniei la nivelul "B", non-investment grade, insa, daca se va relua cresterea economica si in tara noastra, atunci agentia ne-ar putea acorda o perspectiva pozitiva pentru ratingul de tara.




Citeste si