21 Ianuarie 2010

Populatia din Europa Centrala si de Est navigheaza in ape involburate



Dupa ani de crestere continua a veniturilor si evolutie rapida a standardelor de viata ale populatiei din Europa Centrala si de Est (ECE), trecutul recent a fost marcat de o deteriorare vizibila a situatiei generale din acest sector.
„Populatia a reactionat la criza prin scaderea consumului si cresterea tendintei spre economisire, in ciuda capacitatii reduse de acumulare a averii,” a afirmat Federico Ghizzoni, seful diviziei pentru Europa Centrala si de Est din cadrul Grupului UniCredit.

„Criza a condus la niveluri maxime ale somajului si la incetinirea semnificativa a cresterii veniturilor, ceea ce reprezinta o inversare temporara a procesului de convergenta”, a adaugat Debora Revoltella (foto), sef al Departamentului de Analiza Strategica pentru Europa Centrala si de Est in UniCredit, facand referire la un studiu publicat de grup si prezentat ieri la Viena.

Stresul financiar din ce in ce mai mare resimtit de populatia din ECE a afectat in mod evident increderea consumatorilor si a influentat comportamentul de consum. Ca urmare a colapsului companiei Lehman Brothers, populatia a fost fortata sa-si reduca cheltuielile pentru a face fata unei perspective economice mult mai intunecate si unei cresteri a ratei serviciului datoriei. „Incertitudinea venitului si a perspectivelor de angajare, precum si inasprirea standardelor de acordare a creditelor au fost factorii principali de corectie a modelului de consum al populatiei din ECE,” explica Revoltella.

Relansarea activelor financiare ale populatiei din ECE


Consumul mai redus si indatorarea mai mica semnifica o tendinta mai pronuntata spre economisire. In ciuda performantei dezamagitoare a veniturilor, economiile nete ale populatiei s-au redresat in 2009, fata de valorile foarte reduse din 2008 si datorita unor factori pozitivi de stimulare proveniti din evolutia pietei de capital si din castigurile mai mari din economii.

Se estimeaza ca activele financiare ale populatiei s-au relansat la nivel regional, avand o valoare cu 12 % mai mare decat anul trecut (de la -5,5 % inregistrat in 2008) si atingand nivelul de 44 % din PIB (2008: 33 %). Aceste estimari sunt bazate pe castigurile atractive generate de depozitele bancare si pe buna performanta a pietelor locale de obligatiuni. Relansarea rapida a burselor de valori a ajutat, de asemenea, la cresterea valorii activelor detinute de populatia din ECE. Turcia si Ungaria, impreuna cu Romania si Cehia, au inregistrat cele mai puternice reveniri, cu toate ca restul pietelor financiare din Europa Centrala si de Est au inregistrat, de asemenea, performante solide.

Solutii personalizate pentru a face fata posibilei cresteri a somajului si incetinirii cresterii salariale


In conditiile actuale, ne putem astepta doar la o revenire moderata a cresterii nivelului de creditare a populatiei, atat cererea, cat si oferta reprezentand obstacole in calea acestui fapt. „Calitatea creditelor va ramane o provocare”, a declarat Revoltella. „Ne asteptam la un varf al creditelor neperformante pe acest segment spre sfarsitul anului 2010.”

Exista in continuare un potential de crestere a pietei pe termen lung, desi acesta este vizibil in mai mare masura in cazul componentei ipotecare. Totusi, pe termen scurt, este mai probabil ca nivelul mai ridicat al somajului, incetinirea ratei de crestere salariale si indatorarea financiara crescuta sa aiba impact negativ asupra cererii de locuinte.

„Mai ales in aceasta faza critica, am continuat acordarea de imprumuturi si ne-am sprijinit clientii prin masuri specifice si personalizate pentru a ameliora dificultatile financiare ale acestora”, a mentionat Federico Ghizzoni. In acest sens, Grupul UniCredit a oferit solutii personalizate clientilor care si-au pierdut locurile de munca sau care au intampinat alt tip de dificultati, prin restructurarea imprumuturilor, ceea ce i-a determinat sa-si imbunatateasca gestionarea lunara a cheltuielilor. Solutiile includ prelungirea scadentei si a perioadei de gratie, precum si reducerea ratelor la un nivel sustenabil.

Mai mult, chiar anterior colapsului Lehman Brothers, multe subsidiare ale UniCredit din Europa Centrala si de Est ofereau o asigurare de risc de neplata a creditului pentru clientii care au contractat imprumuturi cu ipoteca, astfel incat acestia sa aiba siguranta ca isi vor pastra proprietatile, in ciuda riscului de pierdere a locului de munca, iar aceasta oferta a fost extinsa si dezvoltata in mare parte dintre subsidiare. In viitor, situatia financiara a populatiei din Europa Centrala si de Est pare mai restrictiva decat in ultimii ani, dar o combinatie de factori - masuri luate de banci pentru reducerea dificultatilor financiare ale clientilor si cresterea ratelor de economisire - au ajutat persoanele fizice si familiile acestora sa-si limiteze pierderile. Navigarea pe ape involburate va continua si in 2010, pana cand revenirea se va afirma clar.




Citeste si