3 Noiembrie 2005

Sindicatele incoltesc guvernul dupa divortul de FMI

Guvernul nu mai poate da vina pe Fondul Monetar pentru inghetarea salariilor bugetarilor. In schimb, o majorare a veniturilor ar putea declansa inflatia.

Guvernul se afla in fata, poate, a celei mai mari revolte sindicale din ultimii ani, incurajata, fara indoiala, de ruperea relatiilor dintre Executiv si FMI si atrasa de banii din excedentul bugetar.

Guvernele de pina acum au dat vina pe Fondul Monetar atunci cind au decis sa stringa cureaua bugetarilor. Dupa ce FMI si-a facut bagajele in vazul partenerilor sociali, Executivul a ramas sa aleaga pe propria raspundere intre pacea sociala si tintele macroeconomice. O majorare a salariilor bugetare se va transforma, in totalitate, in consum, care va aduce automat cresterea inflatiei si a deficitului comercial.

Primii iesiti in strada sint profesorii, care considera ca bugetul educatiei va fi in continuare prea mic, chiar si la 4,3% din PIB. Ei vor 6%, adica 4,6 miliarde de euro si dublarea salariilor de la 1 ianuarie. Pentru a-si demonstra determinarea, cadrele didactice vor declansa luni greva generala.

Urmeaza cadrele sanitare, care cred ca un procent de 3,4 din PIB pentru sanatate este complet insuficient. Cercetatorii au iesit si ei in strada, pentru a atrage atentia guvernantilor ca bugetul de 0,32 la suta din PIB alocat acestui domeniu este insuficient, legea cercetarii prevazind un minimum de 0,8 procente.

Sindicalistii saluta ruperea acordului

Sindicalistii se vor intilni, din nou, saptamina viitoare cu premierul pentru dialog social. Acestia spun ca, daca nu se va ajunge la o concluzie, calendarul protestelor va fi reluat. Pe data de 4 noiembrie, vom avea un miting la Baia-Mare, iar pe 7 noiembrie, vom incepe greva generala in invatamint si greva japoneza in administratie, spune Bogdan Hosu, liderul CNS Cartel Alfa. Principalele motive de protest ale acestora sint: bugetul de stat pentru anul viitor, salariul minim si cresterea discriminatorie a salariilor bugetare. Totodata, acesta a salutat ruperea acordului cu FMI. Misiunea FMI pe Codul muncii a fost clar ca nu mai reprezenta salariatii. Mai degraba pe cei interesati de cistiguri rapide, sustine Bogdan Hosu.

Proteste in toata tara

Si sindicalistii Blocului National Sindical (BNS) s-au aratat hotariti in ceea ce priveste protestele. Saptamina aceasta se vor organiza pichetari la toate prefecturile. Iar saptamina viitoare, daca nu vom ajunge la un rezultat pozitiv, vom organiza un miting de protest in Bucuresti, a declarat Ninel Ivascu, vicepresedinte BNS.



Citeste si