4 Februarie 2010

Romania ar putea primi rating de investment grade la finalul lui 2010



Ratingul Romaniei ar putea fi imbunatatit la categoria investment grade la finalul lui 2010 sau la inceputul lui 2011, considera unii analisti, dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit, marti, de la "negativa" la "stabila" perspectiva de rating.
Ratingul acordat Romaniei de Fitch este 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), la fel ca si calificativul Standard&Poor's. Aceste doua agentii au retrogradat Romania sub categoria cu recomandare de investitii (investment grade) la finalul lui 2008. Moody’s este singura din cele trei mari agentii de rating care acorda inca rating investitional Romaniei, cu un calificativ 'Baa3' - ultima treapta de investment grade, potrivit NewsIn.

"Consideram ca o majorare a ratingului de catre Fitch sau de catre alte agentii ar putea avea loc numai dupa ce vor exista rezultate vizibile ale impactului masurilor fiscale asupra reducerii deficitului bugetar", arata un raport publicat de ING.

Analistii ING considera ca o majorare a ratingului nu este probabila inainte de finalul lui 2010 sau inceputul lui 2011, insa estimeaza ca imbunatatirea perspectivei este posibila si chiar probabila pana atunci.

De asemenea, anuntul de marti al Fitch a atras estimari similare si din partea analistilor Wood & Co. "Este un semnal pozitiv, ce indica beneficiile angajamentului asumat de noul guvern, de a realiza o serie de reforme", a declarat Raffaella Tenconi, economist sef in cadrul Wood & Co, citata de Bloomberg.

"In contextul in care guvernul va continua sa respecte programul cu FMI si CE, Romania ar putea inregistra o majorare a ratingului la finalul lui 2010 sau la inceputul lui 2011", a completat ea.

Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit, marti, de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv 'BBB-', argumentand decizia in principal prin reducerea nevoii de finantare externa a tarii.

"Imbunatatirea conditiilor financiare si economice externe, restrangerea peste asteptari a deficitului de cont curent din 2009, dupa riscul generat de perioada electorala, adoptarea bugetului pentru 2010 si estimarile de normalizare a relatiilor cu FMI au temperat presiunile de scadere a ratingului suveran al Romaniei", a apreciat David Heslam, director la Fitch Sovereign Group.

Aprobarea bugetului pe 2010 si reluarea asteptata a programului de finantare a Romaniei cu Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar international (FMI) au redus in mod semnificativ riscurile fiscale si de finantare externa, precum si riscurile continuarii instabilitatii macroeconomice, se mentiona in comunicatul Fitch.

In 13 ianuarie, Standard & Poor’s anunta ca perspectiva de rating a Romaniei s-ar putea imbunatati in urma votarii bugetului pe anul 2010, ce va debloca finantarea de la FMI si CE. "Ratingurile Romaniei s-ar putea stabiliza la nivelul actual", declara Marko Mrsnik, analist S&P.

Perspectiva Romaniei se va imbunatati daca "finantele publice vor incepe un proces de consolidare, daca accesul sectorului privat la finantare internationala se va imbunatati si daca presiunile asupra sectorului bancar se vor diminua", preciza el.



Citeste si