23 Martie 2010

Ministerul Mediului, cu ochii pe structurile locale ce deruleaza proiecte cu bani UE



Ministerul Mediului vrea sa supravegheze autoritatile locale implicate in derularea proiectelor cu fonduri europene, cu scopul de a preveni unele intarzieri in aplicarea proiectelor, a spus Ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
"Eu nu concep de exemplu ca, in ce priveste perioadele, cand incepe derularea investitiei (cu fonduri europene, n.r.) sa nu fie un watchdog de la minister. Vom gasi noi o modalitate sa fie totusi un control, nu neaparat formal, ci sa stim ce se intampla in teritoriu ca sa putem interveni sa nu existe intarzieri de sase luni de zile. Sa prevenim cat este posibil acest lucru", a spus Borbely, citat de NewsIn.

Ministrul si-a motivat decizia precizand ca, dupa aprobarea proiectului, responsabilitatea nu mai este a ministerului, ci trece la agentiile si asociatiile regionale, primarii sau consilii locale.

"Acolo este rezolvarea sau esecul proiectului. Noi trebuie sa ne implicam mai puternic, ca doar noi dam banii. De aceea trebuie sa avem un management foarte bine inchegat in ce priveste aceste programe", a adaugat Borbely.

Romaniei i-au fost aprobate in 2008 si 2009 proiecte cu fonduri europene in cadrul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu de aproape 1,4 miliarde euro.

"2010 este un an de rascruce. Am ambitia sa avem contracte aprobate de 2,5 miliarde euro la finalul acestui an. Greul acum incepe. (... ) Romania e ramasa in urma cu cateva procente, sub 10%, fata de ceea ce s-a angajat la UE. Vrem sa recuperam mult pana la sfarsitul acestui an", a mai spus ministrul Mediului si Padurilor.

Prin POS Mediu au fost aprobate 11 proiecte majore in sectorul de apa si apa uzata, in valoare de aproape 1,2 miliarde euro, patru proiecte majore in sectorul deseurilor de 117 milioane euro si un proiect major pe axa de termoficare, in valoare de 75 milioane euro.

Ministerul Mediului si autoritatile din Bistrita Nasaud au semnat, luni, cel de-al 11-lea proiect major din sectorul de apa in valoare de 83,2 milioane euro de pe urma caruia ar urma sa beneficeze peste 134.000 de locuitori, iar gradul de acoperire cu servicii de colectare si epurare a apelor uzate ar urma sa creasca de la 68% in 2008 la 91% in 2013.




Citeste si