29 Martie 2010

IMM-urile: Fara impozit anticipat pe profit pana in 2020



Consiliul National al IMM-urilor propune amanarea aplicarii platii anticipate a impozitului pe profit pentru microintreprinderi pana in 2020, pentru a le ajuta sa-si revina din criza, in conditiile in care Guvernul a restabilit ca termen anul 2012 pentru aplicarea masurii.
"Noi propunem o abordare diferentiata pentru intreprinderi, pentru care ar trebui ca plata anuala anticipata a impozitului sa fie amanata pana in anul 2020, deoarece au dificultati cu plata impozitului pentru un profit pe care ele nu il au si nu au certitudinea ca il vor obtine", a spus directorul departamentului juridic si dialog social din cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ana Bontea, citata de NewsIn.

Reprezentantii CNIPMMR spun ca amanarea introducerii acestei masuri va da mai multor firme posibilitate sa se redreseze dupa perioada de criza, in contextul in care firmele au nevoie de lichiditati, iar accesul la finantare continua sa fie limitat.

La inceputul lunii martie, premierul Emil Boc spunea ca impozitul anticipat pe profit nu va fi introdus in acest an, scutirea urmand sa fie mentinuta in urma modificarilor care vor fi aplicate Codului Fiscal.

Guvernul a decis ca masura platii anticipate a impozitului pe profit sa fie amanata pana in 2012.

Potrivit proiectului de act normativ de modificare a Codului Fiscal, publicat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor, masura a fost propusa "in contextul reducerii capacitatii de plata a agentilor economici, precum si pentru reducerea influentei bugetare determinate de aplicarea unor prevederi fiscale".

Masura de amanare a platii anticipate are ca efect "pastrarea in sectorul privat a diferentei dintre plata anticipata si impozitul pe profit real", se argumenteaza in nota de fundamentare a actului normativ.

Revenirea la plata trimestriala a impozitului pe profit determina o influenta pozitiva asupra bugetului, pentru anul 2010, de 625,7 milioane lei (0,12 pondere in PIB), potrivit calculelor Ministerului Finantelor.



Citeste si