13 Aprilie 2010

Ministerul Sanatatii: Constructia unui spital cu 462 paturi costa 90 mil. euro



Constructia unui spital judetean de urgenta cu 462 paturi costa 89,66 milioane euro, iar cea a unui spital regional de urgenta cu 786 de paturi necesita 156,49 milioane euro, potrivit proiectului privind standardele de cost al lucrarilor de investitii, elaborat de Ministerul Sanatatii.
Astfel, metrul patrat de constructie al unui spital judetean de urgenta este de 1.386 euro, iar costul unitar al unui spital regional de urgenta este estimat la 1.448 euro. Preturile nu includ TVA.

Spitalul judetean de urgenta luat drept referinta de reprezentantii ministerului Sanatatii are o suprafata totala de 64.698 mp si un regim de inaltime: 2S+P+4E.

"Cladirea spitalului va fi prevazuta cu Heliport (suprafata de aterizare de 562 mp), imprejmuit cu o plasa de otel (Nirosta)", iar "la proiectarea cladirii s-au avut in vedere urmatoarele principii referitoare la structura de spital: formarea de centre, gestionarea interdisciplinara a paturilor, separarea pacientilor planificati de pacientii de urgenta/spontani, chiruigia de o zi/spitalizare de o zi si unitatea de 5 zile", se arata in proiectul privind standardele de cost pentru lucrarile de investitii finantate din fonduri publice elaborat sub coordonarea Ministerului Sanatatii, citat de NewsIn.

In ceea ce priveste spitalul regional de urgenta, Ministerul Sanatatii ia in calcul acelasi regim de constructie pe inaltime ca si in cazul spitalului judetean, insa prevede o arie aproape dubla de amprenta la sol, respectiv de 58.852 mp.

Spitalul regional ar urma sa fie prevazut si el cu Heliport, unitate de primiri urgente, servicii ambulatorii si spitalizare de zi, departament de radiologie, spalatorie centrala, bucatorie, depozit de materiale, centrala termica, camera instalatie de ventilatie.

Unitatea spitaliceasca ar urma sa fie prevazuta, de asemenea, cu sectii de spitalizare chirurgicala, sectia de terapie intensiva generala adulti/copii, bloc operator si receptie, zona de inregistrare, asteptare.

Ambele tipuri de spitale sunt prevazute a avea cate o sala de conferinte de 100 de persoane, farmacie, ondoscopie, vestiare centrale si grupuri sanitare personal, morga cu laborator de anatomie-patologica anexat si sterilizare centrala.



Citeste si