16 Noiembrie 2005

Afacerile Europei de Est, in crestere

La 15 ani de la inceperea tranzitiei, companiile din Europa Centrala si de Est, alaturi de cele din fostul spatiu sovietic, se confrunta cu mai putine obstacole ca oricand, se arata in ultimul raport anual asupra tranzitiei, al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

In Europa de Sud-Est, dezvoltarea economica va atinge, probabil, un ritm de 4,8% in 2005, datorita stabilitatii politice si a perspectivei ca Bulgaria, Romania si Croatia sa adere la Uniunea Europeana. Totusi, se observa o incetinire a reformelor in zona, inclusiv o relaxare inainte de aderare a tarilor candidate.

Pentru Romania, principalul motor al dezvoltarii ramane majorarea consumului privat si nu investitiile. Consumul privat a contribuit la cresterea considerabila a importurilor, ceea ce va duce deficitul comercial din acest an la 9,5 miliarde dolari si deficitul de cont curent la 8,9 miliarde dolari. De asemenea, autoritatile trebuie sa adopte masuri pentru reglementarea si supravegherea activitatilor de leasing, cu scopul de reducere a ritmului accelerat de crestere a creditelor contractate de populatie. BERD subliniaza si ca scaderea impozitelor, liberalizarea contului de capital si introducerea sistemului de tintire directa a inflatiei reprezinta noi provocari pentru autoritatile de la Bucuresti.

Analistii estimeaza ca nivelul investitiilor straine directe din statele in curs de dezvoltare va cunoaste in acest an o crestere de 21,7%, la 47,6 miliarde dolari, fata de 39,1 miliarde dolari in 2004, iar mai mult de jumatate din sumele prevazute pentru investitii se vor indrepta catre Cehia, Polonia, Romania si Rusia.

Bulgaria si Romania ar putea deveni cele mai atractive tari din Europa de Sud-Est pentru investitorii straini, se arata intr-un alt raport, prezentat de Bank Austria Creditanstalt si preluat de Sofia News Agency. Acest lucru se datoreaza ofertelor bune de privatizare din cele doua tari. Romania si Bulgaria vor consemna un nivel si mai crescut de dezvoltare dupa accederea la UE, asteptandu-se ca aceste doua state sa devina lideri economici zonali.



Citeste si