10 Mai 2010

Nastase: Prin masurile anuntate s-a trecut la impozitarea diferentiata



Fostul premier, Adrian Nastase, afirma ca, in realitate, cota unica nu a fost mentinuta ci a crescut pana la 41%, chiar daca Guvernul a ales reducerea salariilor, a pensiilor si a somajului in schimbul majorarii cotei unice si a taxei pe valoarea adaugata.
“Intr-un mod indirect si discriminatoriu, cota unica a fost sinucisa. Prin decret prezidential, cota de impozitare pentru profesori, doctori, militari, judecatori, politisti (indiferent de venituri) a fost ridicata la 41% (16+25=41)”, afirma Adrian Nastase pe blogul sau.

Si asta pentru ca, prin decret prezidential, cota de impozitare pentru profesori, doctori, militari, judecatori sau politisti, indiferent de venituri, a fost ridicata la 41%.

“Concluzie: bine ca nu a fost afectata cota unica de 16%, in negocierile cu FMI si ca a castigat, datorita talentelor de negociator ale lui Traian Basescu, varianta increderii”, mai spune Nastase in insemnarea de pe blogul sau.

Presedintele Basescu a declarat joi ca nu se vor majora TVA si cota unica, dar ca incepand de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administratia centrala si locala, fiind previzibila si o reducere a pensiilor cu 15%, dar si tairea drastica a unor subventii. De asemenea, si ajutorul de somaj va fi redus cu 15%.

Basescu a precizat ca o varianta luata in discutie au fost "varianta neincrederii", care viza cresterea TVA de la 19 la 24% si a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%, astfel incat Romania sa se incadreze intr-un deficit de 6, 7 sau chiar 8%. A doua varianta, denumita de presedinte "varianta increderii", este ca Guvernul sa continue programul de "restructurare masiva" a cheltuielilor.

Basescu a precizat ca, in memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe aceasta ultima varianta. El si-a exprimat speranta ca noua scrisoare de intentie a Guvernului cu FMI sa fie adoptata miercuri de Guvern.



Citeste si