26 Noiembrie 2005

UE a eliminat restrictiile la importurile de carne de pasare din Romania

Uniunea Europeana mentine interdictia pentru Romania privind importurile de pasari domestice vii, permitand insa o abordare regionala pentru carnea si produsele din pasare, potrivit unui comunicat al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inaintat, marti, autoritatilor de la Bruxelles o cerere privind reluarea exporturilor romanesti de carne de pasare, provenind din acele regiuni in care virusul gripei aviare nu a fost semnalat. Statele membre UE au aprobat, joi, in cadrul Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor o serie de decizii cu privire la interzicerea importurilor si masurile de securitate alimentara, puse in practica pentru a contracara riscurile gripei aviare. In acelasi timp, la importurile din Turcia si Croatia interdictia este restransa doar la regiunile afectate de gripa aviara, avand in vedere masurile stricte de control aplicate in aceste tari. Pentru Rusia, s-a decis prelungirea masurilor in vigoare si aplicarea in continuare a principiului abordarii regionale.

Comitetul Permanent a votat o propunere a Comisiei de extindere a masurilor de biosecuritate, in vigoare pana la 31 mai 2006, pentru a proteja pasarile domestice din UE impotriva gripei aviare.

UE a suspendat, la mijlocul lunii octombrie, importurile de produse avicole din Romania, dupa aparitia unor cazuri de infectari ale pasarilor cu virusul gripei aviare. Romania a exportat, in 2004, circa 4.000 de tone de carne de pasare si aproximativ 5.000 de tone de preparate din carne de pasare, potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Principalele destinatii au fost Olanda, Marea Britanie si Germania.



Citeste si