29 Iunie 2010

Deficitul bugetar: 3,1% din PIB. Vezi cu cat au scazut veniturile din TVA



Bugetul general consolidat al Romaniei pe primele 5 luni din acest an a inregistrat un deficit de 16,7 miliarde lei (circa 4 miliarde de euro), reprezentand 3,1% din Produsul Intern Brut, conform datelor provizorii prezentate de Ministerul Finantelor Publice.
Veniturile incasate la bugetul general consolidat in perioada ianuarie - mai 2010 au fost in suma de 64,2 miliarde lei, in scadere cu 1,6% fata de perioada similara din 2009.

Top 3 scaderi la principalele venituri fiscale in primele 5 luni din 2010 comparativ cu primele 5 luni din 2009

• TVA - minus 7,8%
• Impozitul pe venit - minus 6,4%
• Impozitul pe profit - minus 2,7%

De asemenea, incasarile statului din contributii de asigurari sociale s-au redus 4,4%, in timp ce la accize s-a inregistrat o crestere de 0,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 80,9 miliarde lei, cu 5,7% mai ridicate in termeni nominali fata de aceeasi perioada din 2009, dar s-au redus cu 0,6 puncte procentuale, ca procent din PIB.

In primele 5 luni din acest an cheltuielile de personal s-au redus cu 965 milioane lei, ceea ce reprezinta circa 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus la bugetul de stat cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului 2009, dar pe ansamblul bugetului general consolidat sunt mai mari cu 3,1%, ca urmare a cresterii inregistrate la bugetele administratiilor locale cu 10,7%. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in suma de 9,8 miliarde lei, s-au majorat cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

De asemenea, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 13,4% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (+102,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj.

Si cheltuielile cu dobanzile s-au majorat, cu 19,5% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora.



Citeste si