2 Iulie 2010

Planul B pentru investitorii straini: Debusolare, speculatii si proiecte in stand-by



Sub presiunea inflationista si a unei politici fiscale care produc schimbari dramatice in peisajul de business romanesc, atractivitatea Romaniei ca destinatie pentru investitiile straine va intra la apa, incetinind reintrarea economiei romanesti in linie dreapta. Doru Lionachescu (Capital Partners), Alexander Milcev (Ernst&Young), Andrei Cretu si Bogdan Belciu (A.T. Kearney) explica pentru Wall-Street ce raspunsuri vor avea investitorii straini confruntati cu Planul B al Cabinetului Boc.

Politicienii nu inteleg mecanismul investitiilor straine

“Atractivitatea Romaniei va fi afectata, dar nu de majorarea TVA in sine, ci de masurile intempestive, negate pana deunazi de guvernanti. Lipsa de predictibilitate scade atractivitatea si prelungeste criza”, este de parere Dorul Lionachescu (foto), partener principal la casa de investitii Capital Partners.

Bancherul de investitii pledeaza pentru "un amestec de masuri”, care include reducerea salariilor sau a numarului de bugetari si majorarea TVA alaturi de cea a cotei unice de impozitare. “Romania nu-si permite o cota unica atat de mica si cel mult as fi inghetat pensiile”, argumenteaza Lionachescu, adaugand ca taierea cu 15% a pensiilor ar fi fost o masura greu de implementat.

Problema pleaca de la modul in care politicienii vad aceasta solutie. Lionachescu subliniaza ca investitorii cauta dovada ca politicienii inteleg mecanismul investitiilor straine, care nu au nimic de-a face cu valoarea nominala a impozitelor.

“Este un mod de gandire invechit, specific scolii anilor ’70, care nu se mai regaseste nicaieri in lumea moderna”, acuza bancherul, adaugand ca predictibilitatea si un sistem legislativ riguros sunt factori decisivi. Altfel spus, investitorul strain vrea sa stie ca are banii protejati, capitol la care Romania “sta foarte prost”.

In acest context, majorarea TVA de la 19% la 24% este vazuta ca o solutie de avarie, dar care nu are puterea sa rezolve problema deficitelor structurale. Care ar fi solutiile propuse de Lionachescu? “Trebuie sa renuntam rapid la obsesia cotei unice si a TVA, pentru ca sunt clar nesustenabile. Este nevoie de o structura de guvernamant noua, credibila, pentru ca si masurile luate sa fie credibile”, a punctat Doru Lionachescu.

Pe de alta parte, actualul climat politico-economic creeaza oportunitati pentru un alt tip de investitori, semnaleaza bancherul. Este vorba despre speculanti, ale caror investitii nu dureaza mai mult de 24 de ore pe piata romaneasca. Piata monetara este un exemplu tipic in acest sens, dar si cea secundara a bondurilor, considera oficialul Capital Partners. Speculantii vor fi singurii interesati sa preia riscul Romaniei, pe cand firmele de private equity isi vor tine planurile “on hold” pana cand piata va deveni una predictibila.

In slide-ul urmator: Milcev, Ernst&Young - Lista solutiilor trebuie sa porneasca de la colectarea taxelor si impozitelor.

Lista solutiilor trebuie sa porneasca de la colectarea taxelor si impozitelor

Despre instabilitate vorbeste si Alexander Milcev (foto), partner tax advisory&compliance services in cadrul Ernst&Young Romania, pentru care decizia de a majora TVA este una “proasta din punct de vedere economic”.

Milcev spune ca, in mod normal, valoarea TVA joaca un rol secundar in deciziile pe care le iau investitorii straini, lasand la o parte retailul, unde contactul cu consumatorul este unul direct. Pe de alta parte, dincolo de efectul de sugrumare a consumul, Planul B impacteaza negativ economia, careia ii va lua astfel mai mult timp pentru a iesi din criza.

Chiar si in acest context, “majorarea TVA nu ar trebui sa fie un factor prohibitor pentru deciziile de investitii, pentru ca hotararile de acest gen se iau in functie de potentialul pietei si al segmentului de piata in sine”, argumenteaza Alexander Milcev. Majorarea cotei unice de impozitare, o varianta cu care s-ar putea lucra la elaborarea bugetului pentru 2011, potrivit celor mai recente declaratii ale ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, ar insemna un plus de presiunea pe afacerile strainilor in Romania, pe fondul unor conditii economice in continua deteriorare, crede Milcev.

In momentul de fata, majorarea TVA duce Romania in topul primelor cinci tari din Uniunea Europeana in aceasta privinta, diferenta fiind ca in celelalte state schimbarea nu a fost atat de dramatica. “Majoritatea statelor UE au cote de impozitare intre 20% si 30%, doar cateva dintre ele – printre care si noi – avand un nivel cuprins intre 12% si 30%”, spune partenerul Ernst&Young.

Din punctul sau de vedere, solutiile aplicate in conditii de criza ar trebui sa plece de la cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor, a cresterii performantei institutiilor colectoare. In plus, solutiile s-ar putea lega si de costurile cu forta de munca, punct care pana acum a fost unul dintre principalele avantaje competitive in lupta pentru atragerea de capitaluri straine. “Chiar daca nu mai suntem la fel de ieftini ca acum 10 ani, Romania are costuri cu forta de munca mai mici fata alte tari din regiune, ca de exemplu comparativ cu Cehia”, a detaliat oficialul companiei de audit.

Afla din slide-ul urmator ce spun specialistii din cadrul companiei de consultanta in management A.T. Kearney Romania.


Solutia de avarie pune in asteptare investitiile straine

“Este o decizie luata in al 12-lea ceas, dar care nu stimuleaza in niciun caz iesirea din criza”, este de parere Andrei Cretu (foto), asociat in cadrul companiei de consultanta A.T. Kearney Romania.

Care va fi raspunsul investitorilor straini? Cretu crede ca multi dintre acestia isi vor pune planurile in asteptare, amanand deciziile cu privire la eventuale investitii: “daca nu au motive extrem de puternice pentru a intra pe piata romaneasca, planurile lor vor fi puse <<pe hold>>”. Cu alte cuvinte, atractivitatea Romaniei va scadea in ochii investitorilor straini, pe cand “zona gri” va prolifera.

“Deocamdata, investitorii sunt debusolati, asteapta sa vada ce se va intampla in continuare”, explica Andrei Cretu.

Bogdan Belciu (foto), director in cadrul aceleasi companii de consultanta in management, vorbeste si despre cealalta parte a baricadei, intarind ipoteza cresterii cotei de impozitare a veniturilor si profitului.

“Practic, masurile drastice care puteau fi luate au fost deja confirmate, iar singura parghie pe care Guvernul o mai poate folosi este modificarea cotei unice, care suprapusa cu masurile deja luate in consideratie ar putea impinge Romania intr-o criza prelungita si ar putea influenta in mod esential potentialele investitii straine”, potrivit lui Belciu.




Citeste si