6 Decembrie 2005

Cota unica a dus la scaderea investitiilor straine

Introducerea cotei unice de impozitare de 16% a avut, potrivit analistului economic Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA), un rezultat contradictoriu, concretizat in diminuarea investitiilor straine directe si incetinirea ritmului de crestere a productiei industriale. "Un indicator al eficientei unei reforme fiscale este elasticitatea ratei de impozitare.

Aceasta arata ce modificari procentuale la nivelul altor variabile macroeconomice au loc ca urmare a reducerii cu un punct procentual a ratei de impozitare", a precizat, ieri, Voinea. Potrivit acestuia, explicatia pentru acest rezultat consta in faptul ca alte cauze conjuncturale au determinat ineficienta reformei fiscale initiale, pentru ca firmele nu au mai ajuns sa faca suficient profit. "Pentru o povara fiscala mai redusa, nu doar cota de impozit conteaza, ci si climatul macroeconomic de ansamblu", a apreciat Voinea.

Potrivit Raportului Global al Competitivitatii 2005-2006, tara noastra ocupa penultimul loc, adica 116, din punct de vedere al poverii fiscale. In acelasi raport se mentioneaza ca Romania se plaseaza pe pozitia 104, in scadere cu 17 locuri, sub aspectul eficientei sistemului fiscal, acesta fiind netransparent si foarte complex.

Voinea s-a referit astfel la efectul reformei fiscale asupra incasarilor bugetare pe 10 luni, care, desi au crescut nominal cu 15%, avansul real este de doar 6-6,5%. Oficialul GEA a mentionat ca majorarea incasarilor la buget s-a bazat pe cresterea cu 34% a incasarilor de TVA si cu 14% din accize.



Citeste si