15 Septembrie 2010

Suntem campioni la retinerile suportate de angajat si angajator



Retinerile suportate de angajat si angajator, respectiv contributii sociale si impozite, reprezentau anul trecut 43% din costul cu forta de munca, in urcare de la circa 41,5% in 2008, Romania fiind printre statele UE cu cele mai ridicate sarcini fiscale, alaturi de Slovenia si Suedia, potrivit Mediafax.

INS a publicat pentru prima data informatii privind sarcina fiscala asupra costului fortei de munca, un indicator ce masoara proportia tuturor retinerilor (contributii sociale si impozit) suportate de angajat si angajator in totalul costului fortei de munca pentru un salariat etalon, care realizeaza 67% din castigul mediu brut al activitatilor de industrie, constructii si servicii comerciale.

Sarcina fiscala asupra costului fortei de munca se situa anul trecut sub nivelul din 2003, de aproape 43,5%.

Ponderea retinerilor suportate de angajat si angajator in totalul costului fortei de munca a atins in 2008 un minim de circa 41,5%, dupa care a urcat din nou anul trecut ca urmare a majorarii contributiilor sociale ale angajatului si angajatorului.

La nivel european, sarcina fiscala asupra costului fortei de munca era, in 2008, sub 30% in Malta, Irlanda, Luxemburg si Marea Britanie, depasea 45% in Franta, Germania si Ungaria si ajungea la 50% in Belgia.

Sarcina fiscala asupra costului fortei de munca in Romania era in 2008 peste nivelul din 18 state membre ale UE, dar sub cotele din Suedia, Italia si Austria.

Totodata, sarcina fiscala asupra costului fortei de munca se situa, in 2008, intre 30% si 40% in Portugalia, Polonia, Olanda, Spania, Bulgaria, Slovacia, Grecia, Danemarca, Estonia si Finlanda, si varia usor in jurul pragului de 40% in Letonia, Cehia, Lituania si Slovenia.



Citeste si