29 Septembrie 2010

Karoly Borbely: Interesul investitorilor pentru Romania este ridicat si foarte ridicat



Romania este privita ca o tara cu mult potential de catre investitorii straini, chiar daca exista anumite domenii in care ”inca schiopatam”, a declarat Karoly Borbely, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

”Cu toate ca traim momente dificile in ceea ce priveste dezvoltarea de business atat in Romania cat si in Europa, nu imi pierd increderea si rabdarea. Interesul investitorilor pentru Romania este ridicat si foarte ridicat. Avem intalniri in fiecare zi cu oameni de afaceri straini pentru a vedea care sunt oportunitatile pe care le ofera tara noastra. Romania este privita ca o tara cu mult potential chiar daca avem anumite domenii in care schiopatam”, afirma Karoly Borbely (foto), prezent in cadrul conferintei The Romanian Manufacturers Summit.

Principalul interes vine din zona investitorilor in industria componentelor auto si componente pentru industria energetica, respectiv toate ramurile industriei producatoare.

Potrivit acestuia, una din ramurile economiei care va termina anul acesta pe plus este industria.

Borbely si-a exprimat de asemenea increderea ca economia Romaniei va reveni anul viitor pe crestere de 1,5-2%, respectiv 3-4% in 2012, cifre sustinute si de FMI.

Printre masurile principale de stimulare a economiei avute in vedere este cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Conform datelor prezentate de Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, la 24 septembrie au fost aprobate proiecte pe fonduri structurale in valoare de 11,5 mld. euro, dintr-un total de 43,2 mld. euro.

”Avem discutii bilunare cu sistemul bancar pentru ca este necesara o cofinantare din partea acestuia. Absobtia fondurilor structurale este prioritara, vorbim de bani europeni gratuiti care intra in Romania. Imi doresc ca in 2012 sa nu mai existe ajutoare de stat, sa nu mai existe nevoia de scheme de stimulare a economiei”, precizeaza Dragoi.

Alaturi de fondurile structurale, reprezentantul Ministerului Finantelor Publice a prezentat ca solutii alternative de stimulare a economiei si apetitului investitional ajutoarele de stat, parteneriatul public-privat (legea este in curs de finalizare, urmand ca in aproximativ o luna sa fie aprobata), garantii de stat (plafon de 12 mld. lei pana la finalul lui 2010, care poate fi folosit pentru investitii).



Citeste si