30 Septembrie 2010

Indicele increderii in economie s-a imbunatatit usor



Indicele increderii in economie s-a imbunatatit usor in Romania in septembrie, ca urmare a perceptiei mai favorabile din industrie, consum si constructii, dar pesimismul din servicii s-a mentinut, iar perceptia din retail s-a inrautatit, potrivit unui sondaj realizat lunar de CE.

Astfel, indicele ESI (economic sentiment indicator) a urcat in Romania cu 0,3 puncte, la 76,7 puncte, de la 76,4 puncte in august, marcand o evolutie pozitiva pentru a patra luna consecutiv, dupa o scadere abrupta in mai, transmite Mediafax.

Perceptia s-a imbunatatit in industrie de la -9 la -8 puncte, in consum de la -59 puncte la -58 si in constructii de la -40 la -39 puncte.

In servicii, indicele s-a mentinut la -10 puncte, iar in retail a scazut de la -13 puncte la -15.

Cifrele negative indica o perceptie predominant pesimista in sectoarele respective.

Increderea in economie s-a imbunatatit usor in septembrie atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro, cu 0,3 puncte, respectiv 0,9, cea mai mare crestere, cu doua puncte, avand loc in Germania.

Cresteri mai pronuntate au mai avut loc in Spania, cu 1,1 puncte, si Olanda, cu 0,9 puncte. Indicele a stagnat in Franta si s-a inrautatit in Polonia cu 0,7 puncte, in Italia cu 1,2 puncte si cu 2,1 puncte in Marea Britanie.



Citeste si