18 Octombrie 2010

Ponta: Motiunea de cenzura va fi depusa la ora 15.30



Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat, luni, ca motiunea de cenzura va fi depusa, la ora 15.30, cand are loc sedinta Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, informeaza Mediafax.

Ponta a precizat, dupa o sedinta a Biroului Permanent National care a durat mai putin de o ora, ca textul motiunii de cenzura este, practic, finalizat, iar la intalnirea PSD-PC-PNL de la ora 12.30 vor mai fi puse la punct cateva "chestiuni de detaliu".

Liderul PSD a anuntat ca, dupa aceasta intalnire, la ora 15.30, cand are loc sedinta Birourilor Permanente reunite, motiunea de cenzura va fi depusa.

El a precizat ca detaliile care au mai ramas de stabilit nu se refera la fondul motiunii.

"Saptamana viitoare (motiunea de cenzura - n.r.) se va dezbate si vota si ne dorim cu totii (...) 90% dintre romani isi doresc ca motiunea sa treaca, Guvernul Boc sa cada si sa avem un nou guvern care sa incerce sa scoata tara din criza", a adaugat Ponta.
Liderul PSD a precizat ca motiunea, intitulata "Motiunea populara", va cuprinde critici ale masurilor luate de Guvernul Boc in toate domeniile.

"Va cuprinde critica noastra pentru toate domeniile in care Guvernul Boc a comis nenumarate greseli si nenumarate abuzuri, (...) pentru ca Guvernul Boc a distrus economia romaneasca, Guvernul Boc a distrus infrastructura romaneasca, sanatatea si trebuie sa pice", a declarat Ponta.

El a mentionat ca in finalul textului motiunii vor figura si masurile pe care PSD, PNL si PC isi propun sa le adopte, la guvernare, daca va fi cazul.

Pentru adoptarea unei motiuni de cenzura sunt necesare 236 de voturi, numar mai mare decat cel al parlamentarilor din formatiunile de opozitie.

Conform articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.

Potrivit Regulamentului sedintelor comune ale Camerei si Senatului, votul la motiunea de cenzura este secret cu bile.

Motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Data si locul sedintei comune, impreuna cu invitatia de participare, se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, cu 24 de ore inainte ca aceasta sa aiba loc, prevede Regulamentul.



Citeste si