20 Decembrie 2005

Codul Fiscal, 'H5N1' pentru mediul de afaceri

Guvernul a decis amanarea celei de-a patra variante a Codului Fiscal. Nici intrarea in vigoare si nici aplicarea lui nu au efecte benefice. Dar nu avem ce face. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului pare a fi... art. 1 din constitutia financiara a Romaniei.
Folosind reteta unui thriller de succes, primul-ministru Tariceanu s-a hotarat sa mentina suspansul pana aproape de final si sa amane aplicarea noului Cod Fiscal de la 1 ianuarie. Dar care final?, ar intreba oamenii de afaceri, satui deja de cele trei modificari anterioare si alte cateva variante de Cod Fiscal in ultimele doua luni.

Anuntul a fost facut de premier tocmai de la Bruxelles, unde s-a dus sa obtina aprobarea UE pentru programul economic de preaderare (PEP). Se pare ca din acest motiv a fost amanata in guvern lectura proiectului Codului Fiscal, nu din ratiuni umanitare. Chiar daca primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu declara ca nu facem asa ceva, sa aprobam Codul Fiscal pe 29 decembrie si pe 1 ianuarie sa intre n vigoare. Se va respecta un decalaj ntre momentul adoptarii si data intrarii n vigoare.

Dauneaza grav sanatatii

Primul si cel mai mare perdant al acestei ultime decizii este mediul de afaceri. Nici nu e de mirare, in conditiile in care orice plan de afaceri se bazeaza, in primul rand, pe Codul Fiscal. In ciuda povestilor comuniste, planul cincinal este de conceptie capitalista. Nu este exclusa nici aparitia unor surprize (a se citi noi impozite si taxe) in Codul Fiscal, atat timp cat Sebastian Vladescu se va duce la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni politicile bugetare ale Romaniei.

Daca amanarea aplicarii Codului Fiscal loveste in investitori, intrarea lui in vigoare afecteaza populatia. Fiind cea care plateste la timp, guvernul s-a gandit sa mai stranga un pic surubul: TVA in agricultura, impozit pe dobanzi si tranzactii imobiliare, taxe pe mosteniri si donatii. Pentru rau-platnici, persoane juridice, se pregateste, in schimb, marea iertaciune a datoriilor istorice.



Citeste si