12 Noiembrie 2010

Curte de arbitraj comercial la Camera de Comert Romano-Germana



Camera de Comert si Industrie Romano-Germana a infiintat o curte de arbitraj comercial, deciziile acesteia fiind definitive si obligatorii daca agentii economici, membri sau terti, au prevazut in contractele cu partenerii lor ca eventualele litigii pot fi solutionate pe aceasta cale.

"Am primit semnale din diverse directii ca este o mica revolutie ce facem noi aici, iar acest proiect nu este privit cu ochi buni de toata lumea. (...) Incercam o alternativa, dar in niciun caz sa facem concurenta sistemului judiciar", a declarat intr-o conferinta de presa Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, arata Mediafax.

El a adaugat ca acest sistem alternativ functioneaza de multi ani in alte state.

Curtea de arbitraj infiintata in aceasta toamna este prima din Romania care functioneaza pe langa o camera bilaterala.

"Adesea partile aflate intr-un litigiu au probleme cand ajung in instanta. Problemele sunt de natura de timp, adeseori dureaza foarte mult pana se acorda termene in instanta, si odata ce se incheie un proces se poate ajunge la recurs sau la apel, ceea ce duce la litigii care pot dura cativa ani", a afirmat Claus Kohler, presedintele curtii de arbitraj.

El a precizat ca arbitrajul se bazeaza pe o singura instanta, nu exista recurs sau apel, iar termenele de solutionare sunt scurte. In cazul in care o firma este nemultumita de decizie nu se va putea adresa instantei decat in conditii clar delimitate.

In plus, arbitrii numiti de parti actioneaza independent, impartial si trebuie sa depuna declaratii de neutralitate.

"Potrivit Codului Civil din Romania, decizia unei curti de arbitraj este egala cu cea a unei instante judecatoresti. (...) Decizia curtii de arbitraj obtine de la instanta judecatoreasca o clauza executorie, iar o decizie cu aceasta clauza este ca orice decizie judecatoreasca", a afirmat el.

Kohler a prezentat si cateva costuri comparative intre litigiile rezolvate de curtea de arbitraj si cele din instanta. Astfel, in cazul unui litigiu in care este solicitata suma de 100.000 de euro, curtea de arbitraj primeste 6.000 de euro, iar o instanta de judecata de trei ori mai putin, respectiv 2.000 de euro. Proportia se pastreaza si pentru un litigiu de un milion de euro, curtea de arbitraj primind 30.000 de euro, de trei ori mai mult decat o instanta de judecata.

In schimb, in cazul unui litigiu de zece milioane de euro, instanta de arbitraj incaseaza 70.000 de euro, iar cealalta 100.000 de euro.

Intrebat cine suporta aceste costuri, Kohler a afirmat ca, in principiu, acestea sunt suportate de partea care pierde.
Totusi, atat Merica cat si Kohler au precizat ca scopul infiintarii acestei curti de arbitraj nu este suplimentarea veniturilor Camerei de Comert, ci cresterea sigurantei investitiilor in Romania si promovarea unei alternative la sistemul clasic.

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana a fost infiintata in 2002 si are circa 500 de membri.



Citeste si