10 Decembrie 2010

Un roman din trei a dat mita. Care sunt efectele in economie?



Peste 87% dintre romani considera ca nivelul coruptiei a crescut in Romania in ultimii trei ani, iar numarul celor care recunosc ca au dat mita in 2010 s-a triplat, comparativ cu anul trecut, se arata in cel mai recent raport Transparency International.

Numarul romanilor care au oferit mita s-a triplat in 2010

Raportul lansat de Transparency International arata o depreciere a situatiei in legatura cu experientele cetatenilor cu privire la coruptie, in comparatie cu anul trecut. Astfel, daca in 2009 doar 12% dintre romani spuneau ca au dat mita, in ultimele 12 luni numarul acestora aproape s-a triplat.

De asemenea, peste 87% dintre romani cred ca nivelul coruptiei a crescut in ultimii trei ani. In acelasi timp, 11 procente cred ca acest nivel a ramas neschimbat si doar doi romani din 100 cred ca nivelul coruptiei este astazi mai mic decat in urma cu trei ani.

O pondere de 83% dintre romani cred ca guvernul este ineficient in lupta impotriva coruptiei si doar 7% considera ca masurile anticoruptie ale guvernului sunt eficiente. Situatia este alarmanta pentru ca anul trecut aceeasi institutie fundamentala a statului era judecata ca fiind ineficienta in proportie de 59%. In timp ce in 2009 guvernul era considerat eficient de 39% dintre cetateni, in prezent doar 16% mai evalueaza la fel actiunile guvernamentale.


Costul coruptiei in societatea economica si sociala

Tema cea mai importanta pentru Romania este legata de dezvoltarea statului si cresterea performantei economice, subiect care a cuprins agenda publica predominant in acesti ani cu un impact major asupra calitatii vietii si a politicilor macroeconomice, subiect care nu poate fi abordat in afara transparentei decizionale si a integritatii publice, arata Transparency International.

Acest subiect a fost insa abordat de o maniera unidirectionala cu neglijarea completa a temei coruptiei si a nevoii de asigurare a integritatii publice, ca premise esentiale in asigurarea standardelor de buna guvernanta. Implicatiile ignorarii complete a fenomenului coruptiei, care s-a agravat, a condus la ruinarea tuturor politicilor de ajustare economica si dezvoltarea sustinuta initiate de executivul de la Bucuresti.

Astfel, in situatia in care Romania doreste sa aplice un set de politici publice proactive in domeniul redresarii economice este absolut obligatoriu ca in cadrul programului de relansare administratia romaneasca sa abordeze integrat si politicile de reducere a coruptiei. Autoritatile trebuie sa demonstreze vointa politica de a aborda nu numai provocarea “ce este de facut” dar si provocarile “cum trebuie facut” si “cu ce instritutii trebuie facut”, sunt de parere reprezenantii Transparency International.




Citeste si