28 Decembrie 2010

La anul vom avea carduri nationale de sanatate. Cat costa si cum functioneaza?



Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de urgenta privind introducerea cardului national de sanatate, un document cu informatii de identificare si istoric medical ce va permite accesul asiguratilor la servicii sanitare in reteaua publica. Primele carduri vor fi primite de asigurati in al doilea semestru din 2011.

Cardul national va fi un document obligatoriu atat pentru asiguratii care vor sa beneficieze de servicii medicale, cat si pentru medici, care vor avea un card medical profesional. Documentul poate fi solicitat de orice asigurat (contribuabil la fondul national de sanatate) si obtinut contra unei sume de doi euro (8,5 lei). Cardul va fi livrat prin posta, la domiciliu, fiecarui asigurat.

Cardul va cuprinde informatii minime despre detinator (date de identificare si cod numeric personal, cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si numarul de identificare al cardului), dar si detalii de natura medicala, stocate pe un cip. Acest cip va contine informatii precum diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, eventualul accept pentru prelevarea de organe dupa deces, numele si datele de contact ale medicului de familie.

Cum va functiona?

De exemplu, daca un pacient care nevoie de o reteta, acesta va merge cu cardul de sanatate la medicul de familie care, la randul sau, va introduce in sistem si cardul lui pentru a putea accesa informatiile si elibera prescriptia. In mod obligatoriu, cardul profesional al medicului trebuie folosit in acelasi timp cu cel al pacientului.

Daca asiguratul nu va prezenta cardul de sanatate, atunci el va trebui sa achite serviciile medicale de care beneficiaza, in afara de cele de urgenta. Toti medicii din sistemul public vor primi un card profesional, cu ajutorul caruia se va controla accesul la serviciile medicale printr-un sistem informatizat.

"Implementarea cardului national de sanatate reprezinta o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Prin acest proiect facem, de fapt, primul pas spre informatizarea sistemului medical care va conduce la disciplina financiara si medicala", a declarat, intr-un comunicat de presa, Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Attila a mai explicat ca sistemele informatice sunt "mult mai sigure decat cele in care se folosesc documente scrise, pe hartie", in sensul ca astfel doar pacientul si medicul au acces la informatii.

Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), initiatorul proiectului, cardul national de sanatate va imbunatati mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate prin introducerea unui mecanism suplimentar de control pentru evidente, raportari si decontari. In plus, documentul va asigura un acces mai rapid la furnizorii de servicii medicale si la un minim de date medicale necesare deciziei medicale.

Cardul va fi realizat de Imprimeria Nationala si personalizat de Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din cadrul Directiei Generale de Pasapoarte.

Implementarea procesului de introducere a cardului national de sanatate va incepe din luna ianuarie 2011, oficialii MS estimand ca primele carduri vor fi primite de asigurati in cea de-a doua jumatate a anului viitor. Inca nu a fost luata o hotarare privind data de intrare in vigoare a cardului.



Citeste si