29 Decembrie 2010

Mediul de afaceri roman priveste cu pesimism inceputului lui 2011



Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada decembrie 2010 - februarie 2011 o scadere accentuata in constructii, reducere moderata in industria prelucratoare si in comertul cu amanuntul si o relativa stabilitate a activitatii in servicii in raport cu cele trei luni anterioare.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2010, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -11%), potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS), informeaza Mediafax.

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza tot reducere moderata, soldul conjunctural fiind de -11% pe total industrie prelucratoare (-15% la intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste). Pentru unele activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total, respectiv in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie, precum si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -39% si, respectiv, -38%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Activitatea de constructii va inregistra, in urmatoarele trei luni, o scadere accentuata atat a volumului productiei (sold conjunctural -50%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -47%).

Totodata, managerii estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -37%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste, si o relativa stabilitate a preturilor (sold conjunctural -3%).

Pentru comertul cu amanuntul managerii au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru perioada decembrie 2010 - februarie 2011 (sold conjunctural -10%). O reducere moderata va avea atat volumul total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -14%), cat si cel al comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -11%).



Citeste si